Investicija iz Azerbejdžana oživljava Srebrenicu

0

Azerbejdžanski investitori osim u proizvodne pogone, namjeravaju ulagati i u infrastrukturne projekte u našoj zemlji, čime se otvara nova stranica u saradnji dvije zemlje.

U Srebrenici je otvorena tvornica za preradu krompira, koja će biti najveća tvornica ove vrste u istočnom dijelu Evrope. Ujedno, ova tvornica predstavlja jednu od najznačajnijih azerbejdžanskih investicija u našoj zemlji.

–Za sada će u fabrici biti zaposleno 30 ljudi, ali će u skoroj budućnosti taj broj biti tri puta veći. Ako se tome dodaju i kooperanti koji će sarađivati sa tvornicom, može se reći da će zahvaljujući ovoj investiciji posao imati između 500 i 600 ljudi. Vrijednost investicije je više od 10 miliona maraka – kazao je između ostalog za Faktor ambasador Azerbejdžana u našoj zemlji Eldar Humbat Oglu Hasanov.

Najveći u regionu

Napomenuo je da će po obimu posla ovo biti najveća fabrika u istočnoj Evropi. Godišnje će ova tvornica prerađivati više od 15.000 tona krompira, a svoje proizvode će plasirati ne samo na tržište BiH i susjednih zemalja Srbije i Hrvatske, nego na prostor cijelog regiona, dodao je Hasanov.

Otvaranje fabrike u Srebrenici bila je jedna od tema sastanka kojeg je prekjučer predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao s ambasadorom Hasanovim. Osim toga, razgovaralo se i o političkoj, kulturnoj i drugim oblicima saradnje. Ipak, razgovorima su dominirale ekonomske teme, a jedna od njih je azerbejdžanska investicija u tvornicu Bosanka u Ševarlijama kod Doboja.

– Do kraja godine bit će završene dvije od tri faze u obnovi tvornice. Treća faza će biti okončana u toku prvih pet mjeseci naredne godine, kada će biti i otvorena. Ovo je veoma značajna investicija, jer, kao što je poznato, tvornica Bosanka predstavlja jedan od najvećih poljoprivrednih kompleksa za obradu voća i povrća u Evropi – istakao je Hasanov.

Infrastrukturni projekti

Osim u proizvodne pogone, azerbejdžanski investitori su veoma zainteresovani i za ulaganja u infrastrukturne projekte u našoj zemlji.

– Već postoje konkretne ideje o mogućnostima ulaganja u infrastrukturu u BiH. Početkom sljedećeg mjeseca doći će predstavnici kompanije Azvird iz Azerbejdžana i oni će sa svojim kolegama iz BiH razgovarati koji konkretni projekti će biti realizovani. Inače, Azvirt predstavlja jednu od najvećih kompanija u Evropi u oblasti infrastrukture – napomenuo je Hasanov.

Postaje očigledno da se otvara jedna nova stranica u saradnji BiH i Azerbejdžana u okviru koje poslovna saradnja privrednika iz dvije zemlje počinje uzimati sve značajnije mjesto.