70 posto milionera zabrinuto da će im djeca naslijediti previše novca

0

Istraživanje kompanije Motley Fool je pokazalo da je skoro 70 posto milionera zabrinuto zbog činjenice da bi njihova djeca mogla naslijediti previše novca.

Glumac Danijel Krejg, milijarder Voren Bafet i biznismen Kevin O'Larej su među onima koji su javno izrazili ovu brigu, a broj zabrinutih bogataša po ovom pitanju raste.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 2.000 osoba čije bogatstvo iznosi više od milion dolara, a glavno pitanje odnosilo se na odnos prema nasljedstvu.

Njih 67 posto je izjavilo da su zabrinuti zbog mogućnosti da svojoj djeci ostave previše novca. Kao razloge za to naveli su “neodgovorno trošenje” ili da će to kod njih uzrokovati “lijenost”, piše CNBC, prenosi Blic.

– Ono što je jasno jeste da su bogataši zabrinuti zbog posljedica ostavljanja velikog bogatstva. Savjesni su i razmišljaju o tome kako ustupiti nasljedstvo pod uslovima kojima će njihove potomke primorati da razmisle o tome koje su vrijednosti važne, poput napornog rada, dobrog školovanja i pronalaska dobrog karijernog puta – rekao je Džek Kaporal, istraživač u Motleyu Foolu.

Međutim, 85 posto onih koji su i sami naslijedili veliko bogatstvo su naveli da je moguće da i oni ustupe veliko bogatstvo svojoj djeci – 84 posto onih koji su naslijedili između pola miliona i milion dolara je ovakvog mišljenja. Za Kaporala je ovakav stav posljedica ličnih iskustava, piše CNBC.

Među onima koji su naslijedili bogatstvo vrijedno od 100.000 do pola miliona dolara je 78,5 posto koji bi takođe bogatstvo dali svojoj djeci, dok bi isto učinilo 69 posto onih koji su naslijedili bogatstvo vrijedno manje od 100.000 dolara.

Prema ovom istraživanju, 60 posto ispitanika smatra da je veoma važno da bogatstvo naslijede njihovi potomci, dok je 34 posto ispitanika potvrdilo da planira pola od svog bogatstva dati potomcima.