7 stvari koje ne biste trebali raditi čim se probudite, a sigurno ih radite

0

AKO spadate u golemu većinu ljudi, jutra vam obično počinju zvonjavom alarma na mobitelu, stiskanjem “snooza”, ustajanjem u posljednji trenutak, a zatim žurbom, stresom i hvatanjem prve šalice kafe. Navike su prilično moćna stvar, no ako vaša jutra sliče ovome, vrijeme je da ih promijenite.

1. Nemojte stisnuti “snooze”. Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim se vrlo brzo morati ponovo naglo probuditi. Rezultat? Osjećat ćete se umorno i bezvoljno.

2. Nemojte ostati sklupčani u krevetu. Radije se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osjećati, a riješit ćete se i dijela stresa uoči početka novog radnog dana.

3. Ne provjeravajte e-mail čim se probudite. Umjesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.

4. Nemojte zaboraviti napraviti krevet. Vjerovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja slijedi u ostatku dana.

5. Nemojte odmah posegnuti za šalicom kafe. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji regulira količinu energije u organizmu. Ako popijete kavu prije 9.30, smanjit ćete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.

6. Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je vani još mrak. To je važno zbog unutarnjeg sata kojega je lako poremetiti ustajanjem prije svitanja. Ako je vani još mračno kada se ustajete, upalite svjetla u stanu i razgrnite zastore u iščekivanju danje svjetlosti.

7. Pripazite na svoje jutarnje navike. Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati se na vrijeme, doručkovati i spremiti se za izlazak u “automatskom modeu” sačuvat će vam energiju za ostatak dana.

(Index)