VLADA RS-a DALA GARANCIJE: Radovan Karadžić privremeno na slobodi?

0

Haški osuđenik Radovan Karadžić mogao bi privremeno biti pušten na slobodu kako bi posjetio grob svog mlađeg brata Ivana i održao mu četrdesetodnevni pomen, izjavio je advokat Goran Petronijević u intervjuu za rusku televiziju “Carigrad”.

Navodi se i da je Republika Srpska Haškom tribunalu poslala dokumenta koja garantuju povratak Radovana Karadžića u slučaju da mu se omogući dolazak u domovinu.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko vijeće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Karadžić je zatim zatražio od sudskog mehanizma u Hagu dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu zbog “neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, te je nemoguće do utvrđenog roka podneti smislenu žalbu”.

Podsjetimo Karadžić je sredinom aprila od suda u Hagu tražio da buden pušten na slobodu u RS.

On je zatražio da bude na slobodi sve dok ne bude odlučeno o žalbi koju će on uložiti na prvostepenu osuđujuću presudu. Žalbeno vijeće suda kojim predsjedava američki sudija Theodor Meron odbacilo je Karadžićev zahtjev.