6 stvari koje treba znati o Davosu

0

Ekonomski lideri okupili su se jubilarni 50. put u Davosu, švajcarskom zimskom centru. Svjetski ekonomski forum traje svega četiri dana, ali posao koji tamo započne razvija se tokom cijele godine.

Ovo su osnovne stvari koje svako treba znati o Davosu.

Vrijeme i mjesto

Svjetski ekonomski forum je neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, dok je Davos mjesto u kom se tradicionalno održava godišnji sastanak ove organizacije. Osnivač Foruma je Klaus Švab.

Učesnici Foruma

Forum privuče u prosjeku oko 3.000 ljudi, a trećina njih je iz svijeta biznisa. Pored biznismena, u Davosu se mogu vidjeti i šefovi država, kao i zvaničnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Među redovnim gostima su milijarderi George Soros, Mark Zuckerberg, Tony Blair.

Svijet muškaraca

Iako broj žena učesnika raste (ove godine će ih biti 24 posto), velika većina su i dalje muškarci. Takođe, kritičari ukazuju i na starost učesnika, pri čemu muškarci u prosjeku imaju 54, a žene 49 godina.

Pozivnica

Za odlazak u Davos potrebna je pozivnica. Ipak, ako ste član Svjetskog ekonomskog foruma ne morate da je imate, ali onda morate da platite – i to najmanje 23.800 eura.

Bezbjednost

S obzirom na spisak učesnika, svake godine angažuju se velike snage bezbjednosti. Na brojnim fotografijama vide se snajperisti koji u bijelom, kako bi se stopili sa snijegom, paze na učesnike sa krovova.

Bezbjednost košta – i to devet miliona švajcarskih franaka (oko osam miliona i 300.000 eura).

Manifest

U susret jubileju objavljen je Manifest Davosa – set etičkih principa kojima bi kompanije trebalo da se vode u vremenu Četvrte industrijske revolucije.

(RTS / Nezavisne novine)