6 godina, 50 škola, 100 kompanija, 2500 učenika… Volontiranje je cool!

0

Razvoj svijesti o društvenoj važnosti volontiranja počinje od najmlađih dana, a škola je na tom putu jedan od ključnih elemenata. Prepoznajući značaj školskog volontiranja Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA od 2011. implementira projekat „Volontiranje je cool!“.

Projekat ima za cilj da osigura bolje korištenje potencijala kojeg volontiranje ima u rješavanju problema lokalnih zajednica te da volontiranje promoviše kao pozitivan, privlačan i društveno koristan način života mladih.

volontiranje-je-cool-1

Učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu pomažu drugovima

„Svijest o potrebi za volontiranjem sve je veća među mladim ljudima, ali i među nastavnicima, tako da ove godine u projektu učestvuje 37 osnovnih škola iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Škola je jedno od ključnih mjesta na kojima mladi treba da dobiju motivaciju za ovakvu vrstu društvenog angažmana i mi smo sretni što broj škola koje učestvuju u projektu raste iz godine u godinu“, kaže za BiznisInfo Zafir Šišić, direktor udruženja CROA.

Projekat Volontiranje je cool! se bazira na dobrovoljnom angažmanu učenika osnovnih škola koji jednom sedmično (3-4 sata) realiziraju volonterske aktivnosti po sopstvenom izboru. Učenici identifikuju probleme lokalne zajednice i volonterskim aktivnostima doprinose rješavanju identifikovanih problema.

volontiranje-je-cool-3

Volonteri OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići čiste korito Drine

Na taj način, učenici i škole kroz projekat postižu i puno više od samog volontiranja.

„Zajedno sa školama, kao ključnim nositeljima odgoja i obrazovanja, mi pripremamo učenike na suživot s drugima u zajednici te kod njih razvijamo i potičemo kvalitetan sistem vrijednosti i odgovornosti za zajednicu“, pojašnjava Amela Sirovina, koordinatorica projekta u udruženju CROA te dodaje kako učenici kroz projekat šalju poruku vršnjacima da kroz volontiranje mogu pokrenuti promjene u zajednici u kojoj žive.

volontiranje-je-cool-2

Učenici Devete osnovne škole ma 68. Humanitarnom GUGU bazaru

Budući da projekat obuhvata i Centar za slijepu i slabovidnu djecu kao i Zavod Mjedenica, on pomaže razbijanju stereotipa i predrasuda i doprinosi borbi protiv diskriminacije.

„Inkluzivno obrazovanje za nas je veoma važno. Kroz ovaj projekat želimo ukazati na to da ne postoji osoba koja ne može učiniti nešto za svoju zajednicu. Želimo promijeniti percepciju i pokazati da i oni koje najčešće pominjemo kao primatelje određenih vrsta podrške mogu doprinijeti društvu kao volonteri jednako kao i svi ostali“, pojašnjava Sirovina.

Važnost volontiranja prepoznale su i domaće kompanije, pa su podršku projektu Volontiranje je cool! dali Konzum BiH, Podravka BiH, Solidex d.o.o, Oriflame Cosmetics, Hotel Hollywood i Galerija Egoist.

Projekat su podržale i opštine Ilidža, Novi Grad, Konjic, Ilijaš, Istočno Sarajevo, Trnovo ali i drugi poput Fondacije za bibliotečku djelatnost, Fondacije za izdavaštvo, Fondacije Adila Zulfikarpašića, SHL-a, UNV-a i OSCE-a.

volontiranje-je-cool-0Zajedno sa sponzorima projekta, CROA će na osnovu volonterskih izvještaja dodijeliti nagradu svim volonterskim grupama koje su se istaknule u volonterstvu, organiziranju i realizaciji volonterskih aktivnosti, planiranju i promovisanju volonterizma te uključivanju volontera u projekat.

Završni događaj u projektu će biti Galerija volonterizma koja će biti organizovana 5. decembra 2016. i kojom će ujedno biti obilježen i Međunarodni dan volontera.

Medijski pokrovitelji projekta su BBI Centar i Biznisinfo.

Save

Save

Save

Save

Save