Počinje 12. sajam privrede u Tešnju: Dolaze i iz Indonezije

0

Sve je spremno za 12. sajam privrede koji danas počinje u Tešnju, a traje četiri dana. Novost ovogodišnjeg sajma je što je on prvi put međunarodni sajam, a broj do sada prijavljenih učesnika je premašio sva očekivanja.

Izlagači

– Do sada je potvrdu učešća prijavilo oko 120 izlagača iz zemlje i inostranstva. Dolaze nam privrednici iz Hrvatske, Slovenije, Luksemburga, a čak i iz Indonezije. Ove godine dominantna je metalska industrija, ali ima dosta učesnika i iz oblasti prehrane, drvne industrije i iznenađujuće za ovaj sajam je da prvi put imamo veći broj izlagača predstavnika distributera automobilske industrije. Izlažu Inter Auto iz Tuzle sa Porscheom i sa Audijem, zatim VW, izlaže i Guma M sa Renaultom, Hyundai, te drugi. Dakle, devet je brendova iz automobilske industrije, što nas posebno raduje, kazao je za Oslobođenje Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj, koje je u saradnji sa Općinom Tešanj organizator Sajma.

Ovogodišnji Sajam će otvoriti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a ceremoniji će prisustvovati i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, te brojni predstavnici federalne i kantonalne Vlade, kao i predstavnici javnog i političkog života.

Integracije i mladi

– Prošle godine je tema Sajma bila stvaranje poslovnog ambijenta, a ove godine tema su evropske integracije i mladi. Sva priča i u konferencijskom dijelu biće vezana za problem približavanja BiH Evropskoj uniji, a istovremeno kako se to ogleda na ljudski resurs i šta to država čini. U konferencijskom dijelu će biti održan jedan panel o toj temi, a ministri iz Vijeća ministara bi trebali dati odgovor na pitanje koja je to strategija kada su mladi u pitanju, te da li će približavanje EU značiti još veći odlazak mladih iz BiH. Poznata je činjenica da od ukupnog broja osoba koje su na birou za zapošljavanje, 60 posto su mladi i da je prema nekim anketama 50 posto njih reklo da bi išli vani. To je zabrinjavajući podatak i država na strateškom planu mora nešto učiniti o tom pitanju, poručio je Brka. (Oslobođenje)