Večernji pregled poslovnih vijesti – 16. maj

0

BiznisInfo Vam donosi pregled najvažnijih poslovnih vijesti u BiH za dan – 16. maj 2018. Cijele vijesti i još drugih novosti pronađite na našem portalu.

– Kompanija Mtel iz Banjaluke namjerava kupiti firmu Telrad net iz Bijeljine, i o tome je već obavijestila Konkurencijsko vijeće BiH.  

– Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH prošle godine su zaradile 18,6 miliona maraka, što je za 2,2 miliona, odnosno 13 posto više nego godinu ranije.

– Agencija za privatizaciju FBiH objavila je javni poziv za učešće na aukcijskoj prodaji nekretnine kompanije Energoinvest na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu. Riječ je o nekretnini na lokalitetu Alipašin most, blizu glavne gradske saobraćajnice. Riječ je o gradskom građevinskom zemljištu u ukupnoj površini od 19.640 m² i privrednim objektima koji su na njemu izgrađeni. Početna cijena iznosi 15.876.150 KM.

– Redovna aviolinija Dusseldorf – Mostar otvorena je u srijedu slijetanjem prvog aviona njemačke niskotarifne kompanije “Eurowings” na mostarski aerodrom.

– Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević posjetio je Tvornicu montažnih kuća Krivaja i sastao se sa menadžmentom te uspješne kompanije. Premijer Galijašević kazao je da  Tvornica montažnih kuća Krivaja predstavlja primjer uspješne privatizacije i da je lider u regiji u montažnoj gradnji.

– U periodu januar – mart 2018. godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 215.767 posjeta, što je više za 15,5 posto i 478.311 noćenja, što je više za 18,8 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

– Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će do kraja godine u ovom gradu biti realizovano niz projekata za šta će biti izdvojeno više od 30 miliona KM, kao i više miliona KM sredstava koja nisu iz gradskog budžeta.

– Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za mart 2018. godine u Federaciji BiH iznosila je 881 KM i nominalno je viša za 3,4 posto, a realno za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavljeno je danas.

– Na današnjem trgovanju na Sarajevskoj berzi ostvaren je promet dionicama Fabrike dunana Sarajevo u iznosu od 626.351 KM.

– Dugo iščekivana prva BIL konferencija u Bosni i Hercegovini, BIL, Banjaluka, 2018., održala se 15. maja u velikoj sali hotela „Jelena“, koja je ovom prilikom primila više od 150 učesnika zainteresovanih za najnovije tehnike talent menadžmenta.