Ilahi: MMF zadovoljan napretkom reformi u BiH

0

MMF je zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH u reformama, rekao je šef Misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi prilikom sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem danas u Sarajevu.

Ilahi je izrazio je očekivanje će neka otvorena pitanja poput razmjene podataka o poreznim obveznicima između entitetskih poreskih uprava i bolja koordinacija kontrole bankarskog sektora u BiH biti brzo rješena.

Istakao je da MMF podržava nezavisnost Centralne banke BiH čija je uloga ključna u održavanju stabilnosti i likvidnosti finansijskog sistema.

Zvizdić je istakao da MMF posmatra kao partnersku instituciju koja pomaže Bosni i Hercegovini u uređenju i konsolidaciji finansijske situacije. Dodao je da bi novi aranžman s MMF-om donio fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u BiH, omogućio nastavak započetih reformski procesa i ubrzao euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Misija MMF-a će boraviti u Bosni i Hercegovini i naredne sedmice gdje će obaviti razgovore s predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH o mogućnosti novog aranžmana Bosne i Hercegovine s ovom finansijskom institucijom, saopćeno je iz VMBiH.