Firma Bajra se sumnjiči za ilegalni izvoz mesa u Tursku

0

Istražne institucije, uključujući SIPA-u, i veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini provode opsežne provjere kako bi otkrili mrežu krijumčara mesa koji su ga najprije uvozili iz zemalja EU, a zatim su ga izvozili u Tursku uz izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi, piše Večernji list BiH.

Otkriveno je 725 krivotvorenih putovnica za životinje i stotine krivotvorenih ušnih markica. Temeljem otkrivenih zlopotreba dosad su zatvorena dva izvozna objekta.

“Večernjak” je u posjedu jednog od rješenja, odnosno uputa Uprave za veterinarstvo BiH za kompaniju “Bajra” iz Travnika, kojoj se zabranjuje izdavanje posebnih odobrenja za izvoz mesa u Tursku budući da su inspektori u toj kompaniji utvrdili da su imali krivotvorenu dokumentaciju.

“S obzirom da je prilikom odjave goveda zaklanih u klaonici ‘Bajra’ d.o.o. Travnik utvrđena pojava putovnica za goveda s krivotvorenim podacima, čime je došlo do povrede propisa u pogledu indentifikacije i nadzora kretanja živih životinja i posljedično tome nemogućnosti utvrđivanja stvarne identifikacije životinja, te na osnovu izvještaja o postupku certificiranja pošiljki goveđeg mesa koje se izvozi u Republiku Tursku, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja zabranjuje se izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekt ‘Bajra’ d.o.o., veterinarskih nadzornih brojeva za obavljanje pojedinačnih djelatnosti KL-2-62 i 2-1358, lociran na adresi Dolac na Lašvi, 72270 Travnik”, navodi se u odluci.

Pritom je zatraženo od inspektora Srednjobosanskog kantona da provjere i dostave informaciju o broju ranije zaduženih, a neiskorištenih veterinarsko-zdravstvenih oznaka KZV-TR-14 prema Uredu za veterinarstvo BiH te obustave izdavanje certifikata.