Prodali firmu Britancima, za drugu se interesuju Nijemci

0

Porodičnu firmu iz Gračanice za proizvodnju plastične ambalaže za prehrambenu industriju „Helioplast“, 2013. godine je kupila svjetski poznata britanska korporacija RPC.

Stari vlasnici tada osnivaju novo preduzeće za koje se danas također interesuju evropski kupci.

Novo preduzeće koje su osnovali, „Plastoflex“, danas zapošljava blizu 60 ljudi i radi sve ono što nema veze s prethodnim biznisom, dakle ono što nije konkurencija grupaciji koja je akvizirala firmu „Helioplast“.  

„Plastoflex“ se osniva 2013. godine sa nekih 7-8 uposlenih. Nakon toga krećemo u stalno zapošljavanje i edukaciju novih uposlenika, potpuno svjesni da zajednički moramo stvoriti kvalitetnije uposlenike koji će s nama graditi firmu kakva je bila i „Helioplast“, kaže Mirsad Helić, direktor „Plastoflexa“.

Poslovni rezultati nisu izostali. Mladi mašinski inženjeri i tehničari danas konstruišu i prave različite alate za mašine vrijedne i po nekoliko hiljada eura.

Broj kupaca raste iz godine u godinu samim proširenjem proizvodnog asortimana naše firme. Imamo kupce mimo granica BiH, iz Njemače, Češke, Srbije, Hrvatske…, kazala je kontrolorka kvaliteta u „Plastoflexu“ Fatima Omerović.

Danas grade novo sjedište firme i proizvodne pogone, a u ovoj godini planiraju i zapošljavanje 20-ak novih radnika. Helić kaže da je interes za kupovinu nove firme pokazao potencijalni kupac iz Njemačke, ali da nije imao volje za još jedan novi početak.

Inače, kada je riječ o „Helioplastu“, osim proizvodnih pogona i poslovnih ugovora investitori iz Velike Britanije preuzeli su i 120 zaposlenih. „Helioplast“ je nakon akvizicije promijenio ime u „RPC Superfos“. U međuvremenu su zaposlili još 80 ljudi.

Zanimljivo je da je sve ovo počelo kada je porodica Helić 1979. godine u garaži osnovala malu zanatsku radnju.

TV Liberty / BiznisInfo