500 radnika u Gradačcu ostalo bez posla

0

Svi se nadaju da će se nači način da se kompanija digne iz pepela

Proizvodni pogoni Industrije modne konfekcije Kula Gradačac skoro potpuno su izgorjeli u požaru koji je rano jučer ujutro izbio u ovoj tvornici. Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta će tek nakon uviđaja biti detaljno procijenjena.

No, jasno je da će biti višemilionska, s obzirom na to da ova kompanija zapošljava više od pet stotina radnika koji godišnje proizvedu oko 300.000 komada odjevnih predmeta.

Jedini povrijeđeni u požaru je portir Miroslav Mikić, koji je prvi došao da otključa firmu i izvrši pripremu pred dolazak ostalih uposlenika. Prilikom osvjetljavanja objekta uočio je crni dim.

– Pristupio sam gašenju, potrošio jedan aparat, ne može, drugi stao. Lančano je krenuo požar, zadobio sam opekotine – prisjeća se on.

Vatra se brzo širila te su se lokalnim vatrogascima ubrzo morale pridružiti i kolege iz Srebrenika i Brčkog, nakon čega je požar lokalizovan, ali ne i u potpunosti ugašen. Iz MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona kažu da je o uzrocima još rano govoriti.

– O događaju je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, dok će uviđaj izvršiti ekipa Služba kriminalne policije MUP-a TK-a, po uputama i nadzorom dežurnog tužioca kada se za to steknu potrebni uslovi – naveli su iz MUP-a TK-a.

Nakon uviđaja će biti poznati uzroci koji su doveli do požara, ali i razmjera materijalne štete koja je, kako kažu sagovornici, ogromna s obzirom na to da su izgorjeli proizvodni pogoni, uključujući i magacine u kojima je bio materijal za rad.

– Milioni su u pitanju, naročito kad uzmemo u obzir da je ovo tekstilna industrija, da su izgorjeli i materijali. Ljudskih žrtava, hvala Bogu, nema – kaže Siniša Baković, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Gradačac.

Izgorjela su radna mjesta i bio je to bolan prizor za uposlenike. Sabina Bijelić već 33 godine svoj radni dan započinje u ovoj firmi, priča nam, a jutros su i nju i ostale uposlenike dočekale uništene hale u kojima su radili.

– Spremila sam se i došla pred firmu. Jad i čemer. Samo možete stajati i gledati bespomoćno i to je to – priča ona.

Šta će biti s radnicima danas nismo mogli saznati od menadžmenta kompanije, s obzirom na to da nam je rečeno da su na sastancima s partnerima iz inostranstva. Jasno je da je njihova egzistencija nakon ovoga upitna, no svi se nadaju da će se, kako kažu, pronaći načini za dizanje iz pepela.

Izvor: Federalna TV