5 navika da budete produktivni svakoga dana

0

Koliko puta ste čuli: sreća je u malim stvarima? Da, sreća je u malim navikama koje prave nevjerovatnu razliku u tome kako će izgledati vaš dan i kako ćete se u njemu osjećati, a navike koje poboljšavaju produktivnost su baš one koje bi svi voljeli da znaju i imaju.

Zašto? Dva su razloga: zbog osjećaja slobode i osećaja postignuća koju visoka produktivnost donosi. Pa koje su to navike koje vam mogu pomoći da se svakoga dana osjećate ispunjeno i imate dovoljno vremena za sebe i budete produktivniji na poslu

Ustajte ranije

Mnogi od vas se već bude rano (prerano rekli biste), pa vam to nije puno pomoglo da budete produktivniji. Bitno je da najpre uspostavite balans, da se odmorite i onda krenete u kreiranje ove navike.

Ako se probudite samo pola sata ranije (vremenom i sat), imaćete vremena da npr. pripremite sebi doručak, ili započnete dan uz dobru muziku.

Tako ćete izaći iz začaranog kruga u kome nikako ne možete da stignete da nešto završite, imate vremena za sebe i osjećate se dobro. Pišite listu zahvalnosti

Uzmite jednu svesku i stavite je blizu kreveta u kome spavate tako da možete lako da je vidite svakoga jutra. U njoj zapišite sve na čemu ste zahvalni u tom momentu – udoban krevet, zdravi roditelji i djeca, auto kojim idete na posao. Zamislite da ništa od toga nemate. Kako biste se osjećali? Zahvalnost će vas napuniti pozitivnom energijom i još više motivisati da ispunite vaše radne zadatke.

Postavite dnevne ciljeve

Kada postavite previše ciljeva nemajući pritom sposobnost da razgraničite šta je ono što je prioritet za taj dan, nastaje problem. Uspješni ljudi govore da oni ne prave listu stvari koje moraju da urade, već listu stvari koje će da urade.

Ta lista je pritom mnogo kraća od ove prve. Budite iskreni prema sebi i postavite manje ciljeva za koje ste sigurni da ćete ostvariti, a uvijek možete dodati još neki ako vam ostane vremena. Da biste bili još produktivniji, najbolje je da ciljeve određujete uveče, pred spavanje. Ponesite doručak na posao

Ono što se najčešće zanemaruje, a ima velikog uticaja na vašu produktivnost, je ishrana. Da li vam se desilo da se toliko fokusirate na posao da ne stignete (ili čak zaboravite) da jedete? Umor je posljedica, a pad produktivnosti je logičan produžetak te posljedice. Da biste postigli više u toku dana, morate da osigurate sebi dovoljno energije.

Zato dobro razmislite šta ćete i kada jesti u toku dana, a najbolje je smisliti dan unaprijed.

Isključite wi-fi na telefonu

Biti oflajn je jako važno da biste bili produktivni i srećni u toku dana. Taman ste sjeli da radite, a telefon počinje da vam vibrira – stiže vam notifikacija na nekoj od društvenih mreža, novi mejl, pa još i obavještenje da je you-tube kanal na koji ste se pretplatili „okačio“ novi video.

Vi ne možete da ne pogledate ko vam to šalje mejl i šta se to zanimljivo dešava na društvenim mrežama. Ovakve sitne aktivnosti ometaju vaš fokus i ozbiljno ugrožavaju ostvarenje postavljenih ciljeva. Zato isključite wi-fi ili telefon na neko vrijeme i posvetite se onlajn aktivnosti kasnije.