5 grafika koje prikazuju ekonomske uspone i padove Rusije za vrijeme Putina

0

Voljeli ga ili ne, nema sumnje da je ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom svog mandata imao važnu ulogu u održavanju Rusije na globalnoj geopolitičkoj pozornici.

Putin je nosilac ruske ekonomije koja nastoji da privuče direktne strane investicije, podstakne različite industrije i eksploatiše ruske prirodne resurse, posebno bogatstvo nafte i gasa u zemlji.

Naravno, nije sve jednostavno išlo. Rusiju su pogodile ekonomske nedaće koje je sama stvorila – poput međunarodnih sankcija koje su uvedene ključnim sektorima nakon što je 2014. godine pripojila Krim Ukrajini i uplela se u američke izbore 2016. godine.

Na neke nije imala kontrolu, poput 2008. kada je svijet zadesio finansijski krah, pad cijena nafte 2014. i nedavno pandemija Covida-19, prenosi Telegraf biznis,

Više od 20 godina nakon što je Putin postao poznat, Rusija – zemlja koja se prostire od Evrope do Azije i ima oko 144 miliona stanovnika – suočava se sa izazovima sa kojima će se Kremlj morati uskoro da se pozabavi.

Oni se kreću od poboljšanja životnog standarda i inflacije koja bi mogla pogoditi ruske potrošače, pa do dugoročnih pitanja, poput izlaska Rusije iz energetski izvozno orijentisane ekonomije.

Ekonomski rast Rusije

Ruska ekonomija je nesumnjivo porasla za vrijeme Putina, iako je nakon finansijske krize 2008. godine zaronila dublje od ostalih, kako pokazuje grafikon koji je radio CNBC.

Brutodruštveni proizvod

Recesija u koju je Rusija ušla nakon pada cijena nafte (kada su cijene nafte pale sa oko 114 USD po barelu na 25 USD početkom 2016.) takođe je evidentna. 

BDP po glavi stanovnika

Tu je i šteta po BDP izazvana pandemijom, jer Rusija više nije imuna na karantin, gašenja industrije i pad potražnje za naftom.

Inflacija

Rast potrošačkih cijena bio je redovna smetnja u ruskoj ekonomiji, a inflacija je bila ključna tačka centralne banke Rusije posljednjih godina, posebno nakon naftnog kraha kada je ruska rublja pala u odnosu na američki dolar.

Inflacija

Trenutno, stopa inflacije u Rusiji iznosi 7,4%, što je cifra koja je navela centralnu banku da poveća kamatne stope za 25 poena na 6,75%. Ciljana inflacija banke je 4%.

Prihodi domaćinstva

Prihodi domaćinstava

Raspoloživi prihodi domaćinstava bili su pod velikim uticajem inflacije tokom perioda naftne krize 2014-2016, ali najnoviji dostupni podaci pokazuju da se Rusija oporavila kada je u pitanju ovaj pokazatelj.

Radni odnos

Rusija ima dobre rezultate u pogledu pokazatelja zaposlenosti, a u stvari je daleko bolja od svojih kolega u EU i OECD, sa stopom zaposlenosti iznad prosjeka zemalja OECD-a i stopom nezaposlenosti ispod proseka OECD -a. Fleksibilno zakonodavstvo na tržištu rada, slabo osiguranje za slučaj nezaposlenosti i tekući ekonomski oporavak smanjuju nezaposlenost, navodi OECD u izvještaju za 2018.

Zaposlenost

Ipak, Rusija ima relativno loše rezultate po pokazateljima kvaliteta poslova.

Takođe ima učinak ispod prosjeka OECD-a u glavnim pokazateljima inkluzivnosti, pri čemu je jaz u zaposlenosti veći za grupe u nepovoljnom položaju, poput majki sa djecom, mladih ili starijih radnika, radnika sa invaliditetom ili radnika koji nisu iz Rusije.