5 Forbesovih savjeta za starije od 50 godina koji žele pokrenuti vlastiti posao

0

Ako imate dobru poslovnu ideju, za pokretanje biznisa nikada nije kasno. Nije malo onih koji su u zrelim godinama zakoračili u poslovne vode i uspjeli.

Američki magazin Forbes donosi 5 korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći ukoliko se odlučujete za krucijalnu promjenu u vašoj karijeri – pokretanje vlastitog posla u pedesetima.

Dobro se pripremite

Nađite mentora ili nekoga ko će vas voditi kroz proces pokretanja posla.

Ako vam nedostaju neke vještine ili se ne snalazite u, na primjer, internet marketingu, upišite kurs, seminar ili edukaciju i dodatno se informišite.

Povežite se s ljudima koji znaju više od vas i koji vam mogu pomoći korisnim savjetom ili vas uputiti nekome čiji bi vam savjet mogao dobro doći.

Ne krećite neinformisani. Iako ćete mnogo toga naučiti u hodu, dobri temelji su pola posla.

Saznajte što više informacija o vašim budućim klijentima

U krugu poznanika i prijatelja započnite priču o tome da pokrećete vlastiti posao.

Prijavite se na kurs, prekvalifikaciju ili seminar. Tamo takođe komunicirajte vašu namjeru.

Povratne informacije koje dobijete će vam sasvim sigurno pomoći da se bolje pozicionirate i jasnije odredite vašu ciljnu grupu, prenosi Manager.ba.

Neki od ljudi koje susrećete biće vaši novi klijenti. Važno je saznati koje su njihove želje i potrebe, što biste još mogli ponuditi, a da već nemaju konkurenti, kako formirati cijene…

Jedno je teorija, ali tek nam praksa pokaže pravi smjer.

Napravite poslovni plan

O ovom ćete često slušati i čitati. Ne postoji striktna metodologija izrade poslovnog plana koja se primjenjuje na sve, već se pristup može razlikovati od preduzetnika do preduzetnika.

Ipak, osnovno je pravilo da se najprije predstavi investitor, opiše razvoj ideje, istraži tržište, konkurencija…

Potom se razrađuju finansijski i drugi elementi vašeg poslovnog plana.

Poslovni plan vam pomaže u jasnom sagledavanju poslovne prilike, pomaže vam u lakšem usmjeravanju i vođenju poslovnih aktivnosti, a ukoliko zatreba, pomoći će vam i u pronalasku izvora finansiranja.

Sredite lične finansije

„Kada pokrećete posao, vaše lične finansije postaju neodvojive od poslovnih“, kaže David Deeds, profesor preduzetništva u Mineapolisu.

Napominje da ih upravo zbog toga trebate znati vrlo dobro rasporediti i tačno odrediti koliko vam je mjesečno novca potrebno za pokrivanje osnovnih troškova.

Mnogi ne razmišljaju na takav način i ne shvataju ozbiljno nadzor nad finansijama te se u prvim mjesecima nako pokretanja posla vrlo lako izgube kontrolu već na samom početku.

Odredite prioritetne izvore finansiranja

Slično kao i prethodni pasus, ovaj takođe naglašava važnost jasnog uvida u finansije.

Ako započinjete preduzetničku priču ulaganjem isključivo ličnih sredstava (ne sredstava dobijenih na konkursima i sl.), odredite iz kojeg će ona izvora dolaziti.

Ukoliko imate nešto ušteđevine koju ste namijenili za neke druge svrhe, ne dirajte tu ušteđevinu, čak i ako dođete „u napast”.

“Morate uvijek da znate odakle i koliko uzimate i s koliko novca raspolažete”.