Meso iz BiH ipak ide za Tursku

0

– Uprkos istrazi u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza mesa iz BiH u Tursku, koje su nanijele ogromnu finansijsku štetu domaćim uzgajivačima i osramotile zemlju, sporazum o bescarinskom izvozu goveđeg mesa u Tursku biće nastavljen, potvrđeno je “Novostima” u Savjetu ministara BiH.

Nakon što je Turska, u želji da pomogne BiH u saniranju šteta u poljoprivredi od poplava, odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH (isključivo domaćeg) na godišnjem nivou, ovaj “posao decenije” je doveden u pitanje zbog prevara.

Naime, pojedina preduzeća iz FBiH su zloupotrebila sporazum sa Ankarom tako što su uvozili meso iz Poljske i drugih zemalja i izvozile ga u Tursku lažno ga predstavljajući kao domaći proizvod.

Na osnovu izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH je pokrenulo je istragu u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza.

“Obrađujemo prikupljena dokumenta”, kazali su kratko u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

I dok traje istraga, u Savjetu ministara BiH kažu da su uvjereni da će BiH i ove godine biti odobren izvoz oko 10.000 tona govedine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca sprovodi kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su uočene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović.

Uzgajivači stoke prvi su posumnjali na malverzacije kada su im preprodavci naglo smanjili otkupnu cijenu mesa.

“Do pada cijena je došlo vjerovatno čim su uvezli meso iz inostranstva. Našim uzgajivačima stoke su odjednom smanjili otkupnu cijenu sa pet maraka na 3, do 3,5 KM!”rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo. Turska je kilogram najboljeg goveđeg mesa otkupljivala i po cijeni od 10 KM po kilogramu.

“Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja”, rekao je Šarović.

Šarović je istakao da se još ne može govoriti o konkretnim imenima preduzeća u kojima se sprovodi kontrola.

Kontrole se sprovode u firmama koje su se bavile izvozom mesa u Tursku, a to su: “Suša” iz Visokog, Mesna industrija “Dušići” iz Posušja, zatim Mesna industrija “Pijemont” iz Tuzle, te “Bajra” iz Travnika i “Šišović” iz Rakitnog, nedaleko od Posušja.