Bukvić: Ogroman potencijal za saradnju BiH i Kine

0

Postoji ogroman potencijal za ekonomsku saradnju i trgovinu između Kine i regije Balkana, kazao je Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) i Sarajevo Business Foruma.

U intervjuu za Agenciju Xinhua, Bukvić je kazao da postoji obostrana korist od kombinovanja SBF-a s Trgovinskim i ekonomskim forumom “16+1” ili suradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Europe (CEE).

Sedmi SBF, koji će biti održan u Sarajevu 4. i 5. maja, fokusirat će se na saradnju 16+1 pod temom “Jedna regija, jedna ekonomija – Perspektive Kina+16”. Godišnji događaj, kojem je domaćin BBI, jedan je od najvećih u regiji.

Bukvić je kazao da su pripreme za SBF i “16+1” u punom jeku i da sve teče po planu. Naglasio je da će ova dva foruma biti odlična podloga za nastavak saradnje s Kinom u bliskoj budućnosti.

Čelnik BBI-a kazao je da će započeti preliminarni proces otvaranja ureda u Kini kako bi se olakšala eknomska saradnja i trgovina.

– To bi bio naš prvi ured u istočnoj Aziji i bit će lakše za nas da povlačimo investicije iz Kine na taj način – kazao je Amer Bukvić, direktor BBI-a.