Kupres: Započela izgradnja instituta za zootehniku

0

Radovi na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku u Kupresu su započeli i sve ide planiranim tokom, za Fenu je potvrdio načelnik općine Kupres Perica Romić.

Što se tiče općine Kupres, Romić je istaknuo da su za projekt ovog agronomskog instituta riješeni imovinsko pravni odnosi na zemljištu dok je s druge strane konkurs za nabavku laboratorijske opreme koju je raspisao Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru još u toku te će opremanje i nabavka opreme sačekati još jedno vrijeme.

Da bi projekt zaživio, osim kupreške općine odgovorni su također Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), nedavno formirani Zavod za hranu i veterinarstvo HBŽ te Sveučilište u Mostaru, tačnije spomenuti Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru.

Kao jedan od stručnih realizatora u razvoju ovog projekta doc.dr.sc Jozo Bagarić je kazao da su za ovaj projekt od prije osigurana sredstva u iznosu od 450 000 KM, s tim da je Republika Hrvatska izdvojila 250 000 KM od čega će 150 000 KM biti utrošeno na objekte a 100 000 KM za laboratorij instituta.

Kako kaže Bagarić, Institut za zootehniku u Kupresu  bi  sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počev od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora, uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.