KfW i FMO novi akcionari MF banke Banjaluka

0

BANJALUKA, Njemačka banka za obnovu i razvoj (KfW) u ime njemačke Savezne vlade i Holandska razvojna banka (FMO) kupile su danas 23,14 odsto udjela u banjalučkoj MF banci, potvrdili su za poslovni portal CAPITAL.ba u ovoj banci.

Transakcije su obavljene na Banjalučkoj berzi kroz dva blok posla u ukupnoj vrijednosti od 8,84 miliona maraka.

KFW i FMO postaju akcionari banke sa učešćem od po 11,57 odsto. Ukupan kapital MF banke iznosi 40,8 miliona maraka.

Predsjednik Nadzornog odbora MF banke, Aleksandar Kremenović izjavio je da je namjera MF banke da preraste u najefikasniju bankarsku platformu za mala i srednja preduzeća u BiH.

„Nastavićemo da pružamo brze i pristupačne finansijske usluge privredi i stanovništvu, a novi akcionari će nam pomoći da rastemo, kao i podignemo svoje poslovanje i organizaciju na viši nivo“, rekao je Kremenović.

Direktor za jugoistočnu Evropu i Tursku u KfW Kristof Tiskens rekao je da će kupovinom podržati MF banku u pružanju usluga klijentima iz segmenta malog i srednjeg preduzetništva.

„Pružanje finansijske podrške ovom ključnom segmentu privrede je vrlo važan instrument za ekonomski razvoj zemlje i stvaranje novih radnih mjesta“, izjavio je Tiskens.

Izvršna direktorica za investicije u FMO Linda Broekhuizen istakla je da se rad MF banke na pružanju podrške domaćim preduzetnicima i stvaranju pozitivnih pomaka ulaganjem u mala i srednja poduzeća dobro uklapa u strategiju FMO-a, koja cijeni preduzetništvo kao jedan od glavnih pokretača privrednog razvoja.

MF banka je u prošloj godini zabilježila rast aktive od 21 odsto i rast prihoda od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu.  U ovoj banci ističu da se kupovinom udjela u vlasništvu banke od strane KfW i FMO podiže stabilnost i profesionalnost banke na novi nivo.

„Očekuje se da će investitori donijeti praktično znanje i iskustvo, te najbolje bankarske prakse i principe upravljanja rizicima. Nakon ovoga MF banci se otvaraju šire mogućnosti, prvenstveno pristup dodatnim tržištima kapitala“, poručili su iz ove banke.