U Brčkom osnovan prvi Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede

0

U Brčkom je u aprilu ove godine osnovan prvi Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP). Ovo je ujedno i prvi Institut za unapređenje poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede prepoznao je probleme sa kojima je suočen poljoprivredno-prehrambeni sektor u našoj zemlji.

Primarni nedostatak je nedovoljna iskorištenost obradivog zemljišta na tlu Bosne i Hercegovine koji dovodi do zavisnosti sektora proizvodnje od uvoza sirovina. Bosna i Hercegovina raspolaže sa 1 000 000 hektara oraničnih površina od čega su čak polovina ugar i neobrađene oranice, dok je 500 000 hektara obrađenih površina zasijano žitaricama i industrijskim biljem.

Postojeća monokultura u proizvodnji žitarica dovodi do pojave bolesti i štetočina, što dalje dovodi do smanjena prinosa i narušavanja kvaliteta zemljišta.

„Cilj Instituta jeste podizanje svijesti poljoprivrednika i kompanija o značaju poboljšanja kvaliteta zemljišta koji direktno utiče na unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje. Tek kada shvatimo da povećanje obradive površine adekvatnog plodoreda stvara potencijal za poljoprivrednu proizvodnju i iskorištenje postojećih resursa u BiH, mi ćemo uspjeti i da obezbjedimo sirovinsku osnovu u sopstvenoj zemlji za domaće kompanije i proizvodnju hrane od domaće sirovine“ rekla je direktor Instituta, Azelea Suljkanović.

Jedini bh. Institut za unapređenje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje u svoje ciljeve uvrštava informisanje javnosti o stanju zemljišta i agrara u zemlji kao i pružanje saradnje kompanijama u pogledu zajedničkog stvaranja sirovinske baze u BiH i stvaranja konkurentske prednosti kroz kvalitet proizvoda.