Otvoren 43. Sajam šljive u Gradačcu

0

U Gradačcu je danas svečano otvoren 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao Sajam šljive. Na sajmu učestvuje više od 300 izlagača, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u okruženju.

Brojne zvanice

Među brojnim zvaničnicima i predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, otvorenju sajma prisustvovao je i bivši predsjednik Republike Hrvatske i dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine Stjepan Mesić. On je uz premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru i federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudina Dedića presjekao svečanu vrpcu i zvanično otvorio ovogodišnji Sajam.

Vlada Tuzlanskog kantona je i ove godine podržala ovu sajamsku aktivnost. Premijer Gutić je u svom obraćanju pozvao i druge nivoe vlasti da snažnije podrže ovu manifestaciju

“Prije svih to mora učiniti lokalna zajednica, koja mora pokazati veće razumijevanje i biti konstantan “vjetar u leđa” Gradačačkom sajmu”, rekao je premijer Gutić. On je dodao da se Sajam šljive u Gradačcu već treba ugledati na specijalizirani sajam ovog tipa koji se održava u Berlinu.

Saradnjom do povezivanja sa Evropskom unijom

“Saradnja ovih dvaju sajamskih manifestacija nesumnjivo bi doprinijela boljem povezivanju i saradnji naših, sa proizvođačima voća u zemljama Evropske unije. To bi doprinijelo i podizanju kvaliteta naših proizvoda, a u konačnici i snažnijem plasmanu naših proizvoda na evropsko tržište. Ovdje prije svega mislim na dva naša strateška poljoprivredna proizvoda čija je proizvodnja izvozno orijentisana. To su kornišon i šljiva.

Ti proizvodi i njihov kvalitet moraju biti prezentirani i na prestižnim evropskim sajmovima kao što je to na primjer FRUT LOGISTIK u Berlinu. Takvu orijentaciju ne sumnjam da će osim Vlade Tuzlanskog kantona podržati i drugi nivoi vlasti”, rekao je premijer Gutić.

Ovom prilikom premijer je također rekao i da je održivi razvoj voćarstva dugotrajan je proces. U njemu se mora težiti jedinstvenom tržištu i sistematski definisanim poticajima, usmjerenim ka strateškim proizvodima.

“Moramo raditi i na institucionalnom povezivanju poljoprivrednih proizvođača sa Zavodom, savjetodavnim službama, otkupljivačima, lokalnim zajednicama, resornim kantonalnim i federalnim ministarstvom. Takvim odnosom i sistemom svi ćemo podjednako snositi odgovornost i raditi na poboljšanju stanja u poljoprivredi”, izjavio je premijer Gutić.