Radovi na cesti Neum – Stolac počinju za dva mjeseca

0

Izgradnja ceste Neum – Stolac, prema riječima Denisa Lasića, federalnog ministra prometa i komunikacija trebala bi početi sredinom ove godine. Objašnjava kako su stvorene sve pretpostavke za to.

Živko Matuško, načelnik općine Neum kaže kako ne sumnja da će se početi s izgradnjom prve dionice, ali naglašava kako projekt treba privesti kraju, kako bi se ovaj grad povezao s ostatkom zemlje, piše Faktor.

-Izgradnja ceste Neum – Stolac se planira iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Europske investicijske banke (EIB). Tu je i rekonstrukcija ceste M17.4 Mostar – Čitluk – Ljubuški. Stvorene su sve pretpostavke kako bi se sa radovima krenulo sredinom godine, a to će značiti mnogo za stanovnike Hercegovine. Omogućit će izlazak na obalu bez putovnice i čekanja na granicama. Skratiti putovanje do Neuma, povećat će vrijednost nekretnina u zaleđu i povećati broj gostiju u Neumu iz središnjeg dijela Bosne i Hercegovine – objašnjava za Faktor ministar Lasić.

Dodaje kako će se rekonstrukcijom ceste Mostar – Čitluk – Ljubuški povećati sigurnost učesnika u prometu.

-Povećat će se protok roba i usluga, a samim tim i turiste koji dođu u posjet Međugorju privući da posjete i Mostar i obrnuto. A to sve utječe i na razvoj ekonomije na oba magistralna pravca, kao i gradovima kojima prolaze – mišljenja je Lasić.

Živko Matuško, načelnik općine Neum, kaže kako treba sačekati da se vidi kako će se situacija odvijati na terenu.

-Za koji dan ovdje će doći direktor JP Ceste Federacije, pa ćemo razgovarati. Može se krenuti s radovima do Broćanca, ali treba se vidjeti što dalje. Zatim, Svjetska banka treba odobriti novac, potom se treba raspisati natječaj, da dobijemo izvođača radova. Dosta mi je više priča „rekla – kazala”, jer to slušamo posljednjih pet godina. A svo vrijeme se ide tamo nekom starom cestom – prokomentirao je Matuško.

Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija, objašnjava kako oni upravo rade i na pripremi potrebne dokumentacije za ostale dionice.

-Idemo unaprijed. Iskreno se nadamo kako će mašine na terenu biti već u lipnju, za neka dva mjeseca. Novac je gotovo osiguran za cjelokupan projekt, a za prvu fazu će ići oko šest milijuna eura. Vrlo ozbiljno smo ušli u ovaj projekt – rekao je Boban. Cesta koja sada vodi do Neuma je više neugledan i opasan put.

Na upit, je li jedini bh. primorski grad spreman za novu ljetnu sezonu, Matuško je odgovorio potvrdno.

-Mi smo već odavo spremni. Slobodno mogu reći da je kod nas počela nova ljetna turistička sezona. Hotel “Neum” je već pun. Samo da se još izgradi ta putna komunikacija i ovaj grad na moru se poveže s ostatkom zemlje – rekao je za Faktor Matuško.