Luka Šamac ponovo radi nakon četiri godine

0

Јedina luka na Savi u Republici Srpskoj, “Luka” Šamac, ponovo je počela da radi. Nakon četiri godine od posljednjeg pretovara, juče je u luku uplovio teretni brod, a devet radnika se vratilo na posao.

Zahvaljujući povoljnom vodostaju, u luci je pretovareno 2.000 tona metalnih traka za poslovnog partnera iz Dervente. Na posao se vratilo devet radnika, a planiranom sanacijom željezničkog kolosijeka i otvaranjem maloprodaje biće zaposleno još 15, prenosi portal Indikator.ba.

– Neophodno je da se prvo uradi sanacija željezničkog kolosijeka koji je oštećen od poplave u dužini od 600 metara, da bi kombinovali riječni i željeznički saobraćaj. To je put kojim ova luka može da ozdravi – istakao je Zoran Sikimić, direktor “Luke” Šamac.

Predsjednik Skupštine Šamca Predrag Marinković kaže da je optimistično što je “Luka” sada obnovila rad, što je od strateškog značaja za opštinu i Republiku Srpsku.

– Razgovarali smo kako mogu lokalna zajednica, Ministarstvo i Vlada da pomognu u pokretanju Luke da radi većim kapacitetima – kaže Marinković.

On dodaje da su predstavnici Opštine Šamac razgovarali sa ministrom Neđom Trninićem i o radnicima “Luke”, kojima je ostalo neisplaćeno oko 20 ličnih dohodataka, kao i javni dug prema poreskoj upravi, budžetu i drugo.

– Želimo da pokušamo dogovoriti reprogram kao vid podrške boljem zapošljavanju – rekao je Marinković i dodao da postoji šansa da u maju broj zaposlenih u “Luci” bude, sa trenutnih 10, povećan na 25.

Vlada Republike Srpske, kroz određene olakšice, pomoći će revitalizaciju ovog robno-transportnog centra, budući da je obnavljanje riječnog saobraćaja jedno od važnih strateških planova razvoja Srpske.

– Vlada Srpske može pomoći u početku oko saniranja ili reprograma obaveza “Luke” prema budžetu, poreskoj upravi i sličnim pitanjima. Svojim kontaktima i propisima Vlada Republike Srpske će omogućiti da “Luka” lakše i bolje posluje i da ima bolji ambijent nego ranije – rekao je ministar Trninić.

Sa predstavnicima “Željeznica Srpske” razgovarano je i o obnavljanju željezničkog kolosijeka prema “Luci”, što bi značilo i povećanje sadašnjeg obima teretnog saobraćaja kroz stanicu Šamac.