Privrednici upozorili: Povećanje akciza ugroziće domaću proizvodnju

0

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, a po kojem bi trebale biti povećane akcize na pivo i bezalkoholna pića, dovest će u pitanje opstanak te privredne grane – upozorili su danas predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH (VTKBiH), grupacija proizvođača bezalkoholnih pića, voda i piva i Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUTBiH).

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić upozorio je da bi to povećanje akciza dovelo do gašenja proizvodnje piva i bezalkoholnih sokova te otpuštanja velikog broja radnika i izmještanja proizvodnih kapaciteta u susjedne zemlje, odakle bismo u BiH uvozili te proizvode. Istakao je da je ova privredna grana teško posluje u već postojećim uslovima.

“Uvođenje dodatnih akciza bilo bi iznad evropskog prosjeka i daleko najveće u regionu” naglasio je Egrlić na pres-konferenciji, dodajući da Srbija uopšte nema akcize na tu vrstu proizvoda. Kako je rekao, radi se o vrlo jeftinim proizvodima, te bi uvođenje visokih nameta ugrozilo njihovu konkurentnost.

Predsjednik Grupacije proizvođača piva Edin Ibrahimpašić podsjetio je da je prethodno najavljivano da se radi o Izmjeni i dopuni zakona o akcizama u smjeru povećanja akciza za pivo i alkoholne proizvode te da sokovi “tada uopće nisu bili u priči.”

“Sada govorimo o opstanku, tačnije nestanku jedne proizvodne grane u BiH koja zapošljava značajan broj direktno zaposlenih koji pune fondove”, kazao je Ibrahimpašić, uputivši apel “da se pokuša popraviti ono što je dovedeno do samog zida”.

Predsjednik Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Haris Muslić kazao je da su iz medija saznali da su, na “tajnoj” sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, uključena i bezalkoholna pića.

Naglasio je da bi usvajanje tog nacrta zakona imalo negativne efekte za sve proizvođače bezalkoholnih pića.

“Ova industrija u BiH zapošljava više od 5.000 ljudi i izuzetno je uspješna. Međutim, ovim udarcem imaće nevjerovatne posljedice”, kazao je, istakavši da bi nakon povećanja akciza, proizvođači više plaćali kroz doprinose, direktne i indirektne poreze državi, nego što bi platili samu sirovinu.

Takođe, dodao je, došlo bi do stvaranja nelojalne konkurencije, povećanja crnog tržišta te pojave proizvoda nekontroliranog kvaliteta, a sigurno “ne bi dovelo do prikupljanja sredstava za zdravstvene fondove, kako je država planirala”.

Predsjednik Sindikata PPDIVUTBiH Mehmed Avdagić smatra da predstavnici vlasti nemaju pozitivna rješenja za postojeće probleme te da žele posegnuti za najnepopularnijim mjerama, uvođenjem novih poreza, kao i da određeni lobiji žele iskoristiti državne institucije.

“Ova grana je dovedena u vrlo tešku situaciju, tako da ne može da izdrži ni dosadanje namete. Uvođenje novih nameta – akciza, pokazatelj je nesposobnosti i neznanja političara da upravljaju onim što već imamo”, istakao je Avdagić. Zaključio je da će uvođenje novih poreza dovesti do dugoročnog gubitka države, ukidanja radnih mjesta te dovođenja brojnih porodica u siromaštvo.