3,2 miliona solarnih panela okružuje novu zgradu u turskoj pustinji

0

U suncem okupanoj ravnici Karapinara u Turskoj, centralna zgrada za kontrolu energetske kompanije Kalyon Enerji nedavno je završena prema projektu istanbulske arhitektonske firme Bilgin, simbolizujući održivu ljudsku inventivnost i kolektivni cilj ka neutralnoj ugljeničnoj budućnosti.

Okružena ogromnim poljem solarnih panela, ova zgrada je svakako više od prostog radnog prostora. Struktura je u nivou fasade obavijena reflektivnim panelima od nehrđajućeg čelika, te se istovremeno vizuelno stapa sa okruženjem, a ističe se i kao sjajna skulptura na spoju zemlje i neba.

Nova struktura smještena je unutar 20 kvadratnih kilometara područja za prikupljanje solarne energije.

Jedinstvena pustinjska klima ovog prostora predstavljala je i izazov i priliku za tim arhitekata iz Bilgina dok su dizajnirali kontrolnu zgradu za Kalyon Energy.

Nova struktura smještena je unutar 20 kvadratnih kilometara područja uspostavljenog za prikupljanje održive energije, te je postavljena i na tačno propisanom odstojanju od solarnih panela kojima upravlja.

Ovaj strategijski položaj morao je da bude definisan na način da se izbjegne zasjenjivanje panela dok se zgrada istovremeno integriše u pejzaž, prenosi Gradnja.rs.

Fasada visokog sjaja djeluje poput ogledala u okruženju, reflektujući beskonačno prostranstvo neba i okolni teren. Na taj način stvara se vizuelna harmonija koja zamagljuje granice između zgrade i okoline.

3,2 miliona solarnih panela u okruženju

Kako su turske arhitekte objasnile za Designboom, objekat je zamišllen kao produžetak 3,2 miliona solarnih panela, sugerišući na spoj tehnologije i prirode.

Sekundarni sloj zgrade od 7.200 panela od nehrđajućeg čelika, dizajniran sa različitim nivoima transparentnosti, djeluje kao štit protiv jakog sunčevog svjetla kako bi se minimalizirala apsorpcija toplote.

Ovo osigurava optimalnu upotrebu energije i stvara dinamičnu igru svjetla i sjenke.

Reflektujuća površina objekta se mijenja tokom dana, pretvarajući se u platno promjenljivih nijansi. Oblačnim danima, granica između zgrade i neba se gubi, a kako padne noć fasada se u potpunosti transformiše i otkriva svijetle enterijere i centralno dvorište.

Fasada dvorišta vidljiva iz foajea

Stupanjem u objekat, posjetioce dočekuju prijatno uređeni ulazni prostori u kojima se granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora konstantno gube.

Fasada dvorišta, vidljiva iz foajea, služi kao stalni podsjetnik na prirodni svijet u spoljašnjosti.