Predstavljen Porsche Panamera karavan

0

Porsche je predstavio prostraniju Panameru Sport Turismo za one kojima je potreban veći prtljažnik i više prostora za putnike na zadnjim sjedištima. Od koncepta Sport Turismo prošlo je gotovo pet godina, a Porsche je najzad realizirao svoju ideju o praktičnijoj, karavan varijanti Panamere.

Serijska verzija Panamere Sport Turismo zasnovana je na aktuelnoj, drugoj generaciji Panamere. Dva modela ne razlikuju se vizuelno do B stubova, a nakon toga linija krova Sport Turismo verzije pruža se gotovo ravno i nešto dalje nego kod klasične Panamere.

Na taj način, putnici na zadnjim sjedištima dobili su više prostora za glave, a prtljažnik je porastao na 520 litara. Zapremnina korisnog prostora povećava se na 1.390 litara obaranjem zadnje klupe.

Ukupno gledano, Sport Turismo iste je dužine kao regularna Panamera (5.049 mm), a nepromijenjena je i širina vozila (1.937 mm), dok je novi model viši za 5 mm.

Automobil je opremljen aktivnim zadnjim spojlerom – kao i obična Panamera – koji se automatski postavlja u jedan od tri predefinisana položaja u zavisnosti od brzine kretanja i selektovanog moda vožnje.

U početku, kupci će moći birati između pet varijanti ovog modela. Riječ je o verzijama Panamera 4, Panamera 4S, Panamera 4S Diesel, Panamera 4 E-Hybrid i Panamera Turbo.

U vrhu ponude je Panamera Turbo Sport Turismo sa 542 ks koje proizvodi twin-turbo 4.0 V8 motor. Ostale varijante isporučuju između 325 ks i 456 ks.

Porsche će novi model izložiti na ženevskom auto-salonu, a osnovni model Panamera 4 Sport Turismo u Njemačkoj će koštati od 97.557 eura. Cijena najsnažnije Panamere Turbo Sport Turismo bit će 158.604 eura.