Albanija nije više glavno inostrano gradilište za bh. građevinare

0

Bosanskohercegovačke kompanije su prošle godine u inostranstvu izvršile radove vrijedne 116,1 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku.

Vrijednost izvršenih radova veća je za 2,5% u odnosu na isti period predhodne godine.
Sa vrijednošću većom od 100 miliona KM, glavnina građevinskih radova obavljenih u prošloj godini u inostranstvu bila je u Evropi, piše Indikator.
Najveće gradilište nije više Albanija u kojoj su 2015. godine realizovani poslovi vrijedni 45,8 miliona KM, nego Crna Gora gdje su bh. firme imale angažman vrijedan 19,3 miliona KM.
U Albaniji je građevinski zamah splasnuo nakon što je Energoinvest realizovao ugovor o izgradnji dalekovoda Tirana – Morine, kojim su povezani Kosovo i Albanija.
Značajni poslovi obavljeni su u Sloveniji, gdje sarajevski Euro-Asfalt gradi autoput, u vrijednosti 17,8 mil. KM i Njemačkoj u vrijednosti 17,6 mil. KM, gdje su bh. firme angažovane uglavnom po osnovu detašmana.
Vrijednost radova u Hrvatskoj iznosila je prošle godine 7,6 miliona KM.
Na afričkom kontinentu realizacija je iznosila 10,5 miliona KM, i to uglavnom u Alžiru, Etiopiji i Keniji, dok su u Aziji obavljeni poslovi vrijedni 5,4 mil. KM, od čega najvećim dijelom u Iraku.
Prosječan broj angažovanih radnika u inostranstvu na kraju prošle godine bio je 689.