Sastanak Džindić – Kasman: Unaprijediti poslovnu saradnju između BiH i Malezije

0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je sa ambasadorom Malezije u Bosni i Hercegovini Datukom Anuarom Kasmanom razgovarao o proširenju poslovne saradnje između kompanija iz nadležnosti ovog ministarstva i ove prijateljske zemlje.

Kada je riječ o saradnji u namjenskoj industriji, istaknuto je da postojeće poslove i ugovore treba proširiti i multiplicirati. Dogovoreno da u skorije vrijeme u Sarajevu bude organiziran sastanak s delegacijom iz Malezije koju će činiti predstavnici Ministarstva obrane Malezije. Oni bi se u Sarajevu trebali susresti s predstavnicima kompanija namjenske industrije u Federaciji BiH i Federalne direkcije za namjensku industriju.

Cilj ovog sastanka je upoznavanje predstavnika Ministarstva obrane Malezije s proizvodnim programima koje nude kompanije namjenske industrije u Federaciji BiH. Ovom prilikom ambasador Kasman je istakao zadovoljstvo nastupom bh. kompanija na sajmu u Maleziji, te ih pozvao da ga značajnije iskoriste na predstojećem sajmu.

Iz oblasti energetike, odnosno rudarstva, Džindić i Kasman su razgovarali o mogućnostima izvoza uglja u Maleziju, ali i zajedničkog otvaranja novih rudnika, jer u Maleziji postoje zainteresirani ulagači za ovakve projekte.

Federalni ministar i ambasador su razmijenili i mišljenja o zajedničkom iznalaženju rješenja za problem nastupa kompanije „Energoinvest“ na malezijskom tržištu, ali i tržištima drugih prijateljskih zemalja. Kako je ova kompanija, zbog ratnih prilika, privremeno izgubila poslove u Libiji, dogovoreno je da se s novom upravom „Energoinvesta“ pokuša pronaći rješenje kako bi bio nadoknađen gubitak ovih poslova, saopšteno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.