23% više online kupaca u BiH nego prije pandemije

0

Broj korisnika online plaćanja povećao se za 23 posto u odnosu na period prije izbijanja pandemije Covid-19, pokazalo je ovogodišnje MasterIndex BiH istraživanje.

Online plaćanja koristi 69 posto ispitanika, od čega 11 posto plaća online makar jednom sedmično, dok 36 posto koristi online plaćanja makar jednom mjesečno.

MasterIndex, tradicionalno godišnje istraživanje finansijskih navika i potreba aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini, pokazalo je i da su muškarci za nijansu aktivniji online kupci od žena (53 napram 47%), dok su posmatrano po starosnoj strukturi, najaktivniji online kupci starosti između 45 i 59 godina (30%), a za njima slijede oni uzrasta između 25 i 34 godine (23%) i između 35 i 44 (20%).

Plaćanje debitnim, kreditnim i pripaid karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 54% ispitanika, što dokazuje da se korisnici oslanjaju na brzinu, jednostavnost i sigurnost elektronskih plaćanja, kao i da su ih prepoznali kao zdravstveno bezbjedniju opciju tokom pandemije.

Na keš prilikom dostave oslanja se 41% ispitanika, a zanimljivo je da su m-banking aplikacije popularnije od e-bankinga kao opcija za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu (21 naspram 14%).

Jelena Ristić

– Online poslovanje i internet kupovina biće mehanizam koji će malim i srednjim proizvođačima pomoći da ublaže ekonomske efekte pandemije i ograničenja u radu i kretanju, ali i mehanizam koji će im pomoći da sutra rastu kako lokalno, tako i globalno. Trenutne okolnosti su dodatno podcrtale važnost online prisustva bez obzira na veličinu, region ili privredni sektor u kome trgovac posluje, a ukazuju i na relevantnost digitalnih plaćanja u svakodnevici potrošača. Imajući u vidu da 45% ispitanika kupuje isključivo na web stranicama domaćih trgovaca, a još 34% njih kombinuje lokalnu i inostranu ponudu, jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg online tržišta ogroman i još uvijek nedovoljno iskorišten, kao i da će edukacija svih tržišnih faktora biti značajnija nego ikada – izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Da se potrebe potrošača sve više sele u online okruženje, govore i podaci da skoro polovina ispitanika garderobu kupuje putem interneta, mjesečne račune online plaća njih 40%, a po četvrtina ispitanika putem interneta poručuje kozmetiku i elektronske uređaje. Auto dijelove online poručuje 17% ispitanika, dok devet posto građana ima pretplate na digitalne streaming servise kao što su Netflix, Deezer i Spotify.