Kraj finansijskih avantura: MMF ipak najbolja opcija

0

Premijeri Federacije i Republike Srpske Fadil Novalić i Željka Cvijanović boravili su ovih dana u Vašingtonu gdje su finalizirali dogovor o novom kreditu MMF-a.

Kako je rekao Novalic po povratku iz SAD, novi kredit trebao bi biti operativan do sredine godine. Novac, ukupno 900 miliona KM, pomoći se entitetima da zakrpe ogromne budžetske rupe.

Naravno, to ni izbliza neće biti dovoljno pa će se morati nastavit s drugom vidovima zaduživanja – izdavanjem trezorski zapisa i obvezbica itd. No, MMF će pružiti osnovnu finansijsku sigurnost.

Ono što je zanimljivo je da su premijeri u potpunosti “primijenili ploču” u odnosu na prošlu godinu. Sjetimo se šta su Novalić i Cvijanović govrili sredinim 2015.

Novalić je tvrdio da FBiH može bez novca MMF-a te da izvjesna banka nudi zamjenu za aranžman s ovom finansijskom institucijom. Novalić je tada rekao da je određena država osigurala novac

za BiH kao pandan MMF-u, za pokriće budžetskog minusa koji je lani iznosio 200 miliona KM. On je čak kazao da izvjesne banke nude kredite povoljnije od MMF-ovih. No, ne samo da taj novac nikada nije stigao u BiH , već se nikada nije saznalo s kojom zemljom, odnosno bankom je Novalić pregovarao.

S druge strane, vlasti u RS-u otprilike u istom periodu žestoko su napadale MMF tvrdeći čak da ta institucija radi protiv interesa BiH. Sklopljen je sporazum s američkim „Global Bancorp Commodities And Investments“ fondom u iznosu od 300 miliona dolara, ali je kasnije raskinut.

Uglavnom, nakon ovih avantura, entiteti su se vratili MMF koji je, kao što se zna, najsigurniji partner u finansijskom oporavku države.

Za razliku od raznoraznih sumnjivih kreditora koji gledaju samo svoje interese, MMF istinski pomaže vladama i državama da stanu na svoje noge.

D. Šarić