Hoće li doći do novog bojkota hrvatskih proizvoda u BiH

0

Hrvatski političari i mediji posljednjih dana su pokrenuli veliku kampanju u kojoj Bosnu i Hecegovinu prikazuju u najgorem mogućem svjetlu – kao nestabilnu, “neemancipiranu” državu koja je najveća prijetnja Hrvatskoj i regionu i koja je središte ekstremizma i terorizma.

Postavlja se pitanje da li će se najnoviji val pogoršanja odnosa dvije zemlje odraziti na prodaju hrvatskih proizvoda u BiH, kao što je to bilo u nekoliko ranijih sporova. Pojedini građani BiH na društvenim mrežama i na forumima već pozivaju na njihov bojkot.

U pojedinim komentarima se navodi da, ako je BiH nestabilna zemlja, prijetnja regionu i središte ekstremizma, kako je moguće da je u širem centru Sarajeva mnogo više hrvatskih nego bosanskih proizvoda.

Naprimjer, treba se dobro pomučiti pa na tom području naći Ditin deterdžent Arix Tenzo ili vodu Vivia iz Kozluka, dok se hrvatski deterdženti i voda nalaze na policama svih većih prodavnica.

Upravo zbog nesrazmjera u odnosu uvoza i izvoza, BiH je i ranije koristila bojkot hrvatskih proizvoda kao oruđe u međusobnim sporovima. Posljednji takav veliki slučaj desio se u septembru prošle godine, kada je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.  

Uvoz u BiH tri puta veći od izvoza 

Inače, hrvatski izvoz u BiH je otprilike trostruko veći od uvoza iz naše zemlje. Hrvatska je u prvih devet mjeseci ove godine u BiH izvezla robu u vrijednosti od 950 miliona eura dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku bio 381 milion eura.

U strukturi roba koje Hrvatska izvozi u BiH i dalje dominiraju nafta i naftne prerađevine, čija je vrijednost bila oko 200 miliona eura. Slijedi šećer kojega je Hrvatska u BiH izvezla u vrijednosti od 37 miliona eura, potom pivo kojeg je izvezeno za 25 miliona eura a u gotovo identičnom iznosu vrijedio je i izvoz čokolade u Bosnu i Hercegovinu. Na petom mjestu top izvoznih proizvoda je portland cement s izvozom u iznosu od 21 miliona eura.

Hrvatska je iz BiH najviše uvozila električnu energiju i to u vrijednosti od 57 miliona eura, potom drvo u vrijednosti od 18 miliona eura, naftna ulja, sjedala i sirovi aluminij.

Kada je riječ o 2015. godini, Hrvatska je u BiH izvezla robu u vrijednosti od 1,24 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku bio vrijedan 483 miliona eura.

Izetbegović: Nepoštovanje prema BiH

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da su se u BiH vratile hiljade boraca Islamske države, s očitom namjerom da BiH prikaže kao leglo terorista. S druge strane, tačna je informacija da se u BiH vratilo 46 boraca i da su svi pod nadzorom sigurnosnih službi.

Ona je ranije kazala da je BiH neemancipovana država i da je najveća prijenja sigurnosti Hrvatske, a komentirala je čak i oblačenje ljudi u BiH.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je Grabar-Kitarović iskazala nepoštovanje prema BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da su mogući motiv za ovakve istupe Kolinde Grabar-Kitarović nedavna hapšenja pripadnika HVO u Orašju.

U svakom slučaju, njeni istupi nanose ogromnu štetu BiH. Napisi u Hrvatskim medijima, u kojima se također BiH prikazuje kao središte radikalizma, pokazuju da nije riječ o izoliranom slučaju već osmišljenoj kampanji.