Međunarodni aerodrom Tuzla: Počela realizacija projekta koji otvara više od 60 radnih mjesta

0

Početkom naredne godine Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) trebao bi povećati svoj kapacitet sa oko 300 hiljada, na pola miliona putnika godišnje.

Preduslov za to je izgradnja rekonstrukcija i nadogradnja putničkog terminala, a to je projekat koji vrijedi oko 4,5 miliona maraka.

– Idejno rješenje postoji, a već smo predali zahtjev za urbanističku saglasnost. Uskoro ćemo raspisati tender za izvođače radova, a potom predati zahtjev dobijanje građevinske dozvole – pojasnio je Enver Jukanović, v.d. izvršnog direktora za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.

On navodi da ukoliko sve bude teklo po planu projekat nadogradnje putničkog terminala mogao bi biti gotov već u aprilu.

– Povećanje kapaciteta aerodroma značit će otvaranje i novih radnih mjesta. MAT trenutno zapošljava 145 ljudi, a planirao je da u 2017. godini otvorimo još dvadesetak radnih mjesta, što bi nas približilo brojci od 170 zaposlenih – rekao je Jukanović.

Izgradnja proširenog terminala trebala bi kooincidirati sa pet novih linija koje će biti otvorene u martu. Radi se o linijama za Bratislavu (Slovačka), Köln (Njemačka), Friedrichshafen i Nürnberg (Njemačka) te Växjö (Švedska).

Podsjećamo, putnici sa MAT-a veće lete za London Luton (Velika Britanija), Basel (Švicarska), Billund (Danska), Dortmund, Frankfurt Hahn i Memmingen (Njemačka), Eindhoven (Holandija), Gothenburg, Malme i Štokholm (Švedska). Od 17. decembra planirano je uvođenje linije za Berlin.

– Wizz Air je već raspisao konkurs za prijem 40 ljudi. Radi se uglavnom o kabinskom osoblju. Sa povećanjem kapaciteta aerodroma, očekujemo da će se pojaviti i ovi partneri, a samim tim otvoriti i dodatna radna mjesta – kaže Jukanović.

Početkom marta 2017. godine na MAT stiže još jedan avion Wizz Aira. Bit će to druga letjelica ove kompanije koja će biti stacionira u tuzlanskoj zračnoj luci.

(Izvor: Faktor)