Omogućiti neometan izvoz mesa u Tursku

0

Afera u vezi s zloupotrebama izvoza mesa u Tursku mora biti što prije rasvijetljena kako ne bi bio trajno doveden u opasnost ovaj sporazum Sarajeva i Ankare, koji je našoj zemlji donio mnogo koristi.

Pojedina sela su oživjela nakon što je krenuo izvoz mesa, a farmeri su konačno dobili priliku da žive od svog rada. Sporazum o uvozu mesa iz BiH u Tursku, koji je pokrenut kao vid pomoći BiH nakon velikih poplava, prerastao je u nešto mnogo ozbiljnije.

Ispostavilo se da obje strane obilno protifiraju od ove saradnje pa je ona nastavljena, uz mogućnosti daljeg unapređenja. Osim proizvođača mesa, porofitirali su i drugi poslovni subjekti, poput aerodroma.

Kargo transport je porastao za nekoliko puta a neki aerodromi, poput Banjaluckog, spašeni su od propasti. Taj primjer slijedili su i drugi, pa je Tuzlanski aerodrom pribavio dozvolu za kargo transport, pravilno prateći trendove.

Sve to sad se dovodi u pitanje činjenicom da su pojedine firme zloupotrebljavale ispruženu ruku turke vlade i izvozile uvozno meso, lažno ga deklarirajući kao domaće. Inspekcije su kao jednu od firmi koje su činule imenovale Bajru, a iz ove firme demantuju bili kakve nepravilnosti.

Sudovi moraju biti efikasni i što prije riješiti ovaj slučaj, kako bi se pokazala da je riječ o zloupotrebama pojedinaca, a ne cijelog sistema, kako bi se izvoz mesa koji nam je donio mnogo koristi nesmetano nastavio.

J. Polimac