Kastro je na ruci nosio dva Rolexa, a postoje tri teorije zašto

0

FIDEL CASTRO, za mnoge simbol socijalizma i anti-imperijalizma, na svojoj je lijevoj ruci često nosio čak dva Rolexa.

Jedan je bio Rolex GMT, a drugi Rolex Submariner. Kada je jednom upitan zašto nosi dva sata odjednom, Castro je navodno odgovorio da mu jedan služi kao “rezervni, u slučaju da se prvi pokvari”.

Ipak, jedna od prvih fotografija na kojima se vidi da Castro nosi dva Rolexa odjednom snimljena je 1963. godine tijekom njegova posjeta Moskvi. Mnogi tvrde da je nosio dva sata jer je tako mogao pratiti vrijeme u Moskvi i u Havani, ali i u Washingtonu.

Naravno, kako to obično biva, postoji i teorija zavjere oko toga čemu je zapravo služio drugi Rolex. Prema njoj, Castro je bio “olocha”, pripadnik religije Santeria, nastale na podrčuju zapadne Afrike otkuda je došla na Karibe.

kastro-satovi

Santeria se temelji na obredima i ritualima koji se prenose s generacije na generaciju usmenim putem, a sljedbenici na ruci stalno moraju nositi narukvicu koja ih “štiti”. Neki tvrde da je drugim Rolexom Castro prikrivao tu narukvicu.

No, koji god razlog bio u pitanju, mnoge njegov poklonike će sigurno umiriti činjenica da u vrijeme kada je Castro na ruci nosio Rolex, on nije bio statusni simbol, već se samo smatrao jednim od najtočnijih satova tog vremena.