Do 2050. Kina bi mogla postati najveća svjetska ekonomija

0

Kina bi do 2050. godine trebala postati najveća svjetska ekonomija, dok bi SAD mogle izgubiti zamah i zaostati iza Indije, procijenila je u najnovijem istraživanju konsultantska kompanija PricewaterhouseCoopers (PwC).

Svjetska bi se ekonomija do 2050. mogla udvostručiti uz pretpostavku općenito poticajnih mjera i izostanka većih globalnih katastrofa, procijenio je PwC u izvještaju pod naslovom “Dugoročna prognoza: kako će se promijeniti slika svjetskog ekonomskog poretka do 2050. godine”.

Na ljestvici 32 zemlje, temeljenoj na procjeni bruto domaćeg proizvoda (BDP) iskazanog paritetom kupovne moći (PPP), vodeće je mjesto pripalo Kini s procijenjenim BDP-om u 2050. godini od 58.500 milijardi dolara i petinom udjela u svjetskoj ekonomiji, prenosi Hina.

Slijedi Indija s BDP-om većim od 44.000 milijardi dolara, dok se SAD našao na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću BDP-a iskazanom PPP-om od 34.100 milijardi dolara, procjenjuju u PwC-u. Četvrto mjesto pripalo je Indoneziji s procijenjenim BDP-om od 10.502 milijarde dolara, peto Brazilu sa 7.540 milijardi, a šesto Rusiji sa 7.131 milijarde dolara.

Među evropskim je ekonomijama Njemačka na ljestvici BDP-a zauzela deveto mjesto s procijenjenom vrijednošću BDP-a u 2050. godini od 6.138 milijardi dolara.

Udio EU27, bez Britanije, u svjetskom BDP-u mogao bi se pak smanjiti ispod nivoa od 10 posto i time biti manji od onog Indije.

“Očekujemo da će rast najvećim dijelom ostvarivati ekonomije u nastajanju i ona u razvoju, pri čemu će sedam ekonomija u nastajanju- Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska – u iduće 34 godine rasti u prosjeku 3,5 posto godišnje”, napominju.

Poređenja radi, razvijene ekonomije u grupi G7 – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD – rast će u prosjeku samo 1,6 posto godišnje, procjenjuju u američkoj savjetodavnoj kompaniji.

Među 27 zemalja EU najsnažnije bi trebala rasti Poljska, dok Britanija ima potencijal da nakon jenjavanja prijelaznih posljedica Brexita raste u prosjeku snažnije nego EU27 u cjelini, napominju.

Današnje razvijene ekonomije i dalje će, procjenjuju u PwC-u, imati veći prosječni dohodak po glavi stanovnika i bolji standard, ali bi ekonomija u nastajanju do 2050. trebala osjetno napredovati u smanjivanju zaostatka.