200 junica za mljekaru Pađeni, u planu proširenje proizvodnje

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u Bileći da je sa vlasnikom Mljekare Pađeni Nenadom Vukojem dogovorio nabavku 200 junica na području gdje ovo preduzeće vrši otkup mlijeka, čime će biti povećan broj muznih krava.

– Vjerovatno ćemo na proljeće krenuti sa realizacijom mjera kojim ćemo da povećamo broj muznih krava na ovom području. Time će biti više mlijeka koje ova mljekara otkupljuje, a budući da ima namjeru da širi proizvodnju, imaćemo dvostruko zadovoljstvo. S jedne strane, biće više proizvoda koji su cijenjeni u okruženju, pa čak i u skandinavskim zemljama, a, sa druge, podržaćemo proizvođače mlijeka – rekao je Pašalić.

On je, nakon posjete bilećkoj Mljekari Pađeni, rekao da ovo nije samo važan privredni subjekt za Hercegovinu, već i za Republiku Srpsku, te da će Vlada RS podržati ovo postrojenje, ali i proizvođače mlijeka.

– Iako smo umanjili premiju sa 30 na 25 feninga po litru proizvodnja nije pala. U ovoj godini ćemo otkupiti 120 miliona litara mlijeka što je više tri miliona nego prošle godine, a 10 miliona nego pretprošle – naveo je Pašalić.

Vukoje je istakao da će, kada je riječ o nabavci junica, Ministarstvo poljoprivrede dati jednu polovinu ukupne vrijednosti grla, a drugu obezbijediti otkupom mlijeka.

On je rekao da proizvođači koji budu htjeli mogu da učestvuju sa 20%, a 30% da plate otkupom mlijeka Mljekari.

Prema njegovim riječima, Mljekara Pađeni ima tendenciju rasta od 20% svake godine, te u skladu sa tim i njihovi kooperanti moraju proizvesti 20% više mlijeka.

Vukoje je istakao da Mljekara Pađeni planira proširenje, te da je u ovoj godini uloženo više od 2 miliona KM.

– Sagradili smo objekat od 1.800 m2, opremili laboratoriju koja ima najbolji kapacitet u BiH, pa i regionu, tako da su naši proizvodi bezbjedni – istakao je Vukoje.