POTVRĐENO: Savjetnica Sebije Izetbegović pod istragom Kantonalnog tužiteljstva

0

Mjesec i pol dana nakon što je odlukom nove direktorice Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebije Izetbegović smijenjena s mjesta šefice Pedijatrijske klinike, profesorica Senka Mesihović- Dinarević primljena je u članstvo Europske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu.

U obrazloženju odluke Europske akademije nauka i umjetnosti navedeno je kako je njezin doprinos u preventivnoj kardiologiji i pedijatriji vrlo dobro poznat u naučnom svijetu i da su rezultati istraživanja doktorice Senke Mesihović-Dinarević objavljeni u brojnim medicinskim časopisima i indeksiranim bazama, piše Slobodna Bosna.

„Zahvaljujući izvanrednim organizacijskim sposobnostima, aktivno je sudjelovala u uspostavi modernog kliničko-akademskog pedijatrijskog okruženja u BiH, radeći kontinuirano na obrazovanju zdravstvenog osoblja oko sebe, šireći ideje moderne pedijatrijske prakse i doktrine, dajući potpuno pozitivan dojam o medicini u Bosni i Hercegovini“, smatraju u Europskoj akademiji nauka i umjetnosti, koja broji oko 1.500 članova, vrhunskih naučnika i umjetnika, među kojima i preko trideset dobitnika Nobelove nagrade.

No, za razliku od europskih akademika, koji su prepoznali doprinos doktorice Senke Mesihović-Dinarević uspostavi moderne pedijatrijske prakse i unaprjeđenju medicinskih standarda u BiH, njezina je nova šefica Sebija Seka Izetbegović povjerenje ukazala drugim suradnicima.

Aktualna je direktorica UKCS-a Seka Izetbegović za svoju savjetnicu odabrala Muvedetu Butmir-Čedić, protiv koje Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu vodi intenzivnu istragu.

Prema službenoj dokumentaciji do koje je došla „Slobodna Bosna“, Muvedeta Butmir-Čedić je, zajedno s bivšim generalnim direktorom UKCS-a Farisom Gavrankapetanovićem i kolegama Ibrahimom Ramićem i Muneverom Mrzić, osumnjičena zbog više teških kaznenih djela.

Prema navodima Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, koje istragu vodi u suradnji s Federalnom upravom policije, oni se sumnjiče zbog zlouporabe službenog položaja ili ovlasti, nesavjesnog privrednog poslovanja i sklapanje štetnog ugovora. Istraga bi vrlo brzo trebala biti okončana, pretpostavlja se podizanjem optužnica.

Muvedeta Butmir-Čedić je, podsjetimo, u vrijeme mandata Farisa Gavrankapetanovića bila na funkciji direktorice Stručne nemedicinske službe KCUS-a.

Činjenica da su u tom razdoblju na sarajevskom Kliničkom centru napravljeni najveći financijski gubici nije, međutim, predstavljala smetnju Sebiji Izetbegović da Muvedetu Butmir-Čedić najprije postavi na mjesto svoje pomoćnice za ekonomsko-financijske poslove u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, a potom ponovno vrati u KCUS.

Da situacija bude još apsurdnija, jedna od zadaća nekadašnje Gavrankapetanovićeve pomoćnice Butmir-Čedić bit će izrada nove sistematizacije radnih mjesta i značajno smanjenje plaća uposlenima, kako bi se, barem djelomično, namirili višemilijunski gubici nastali za vrijeme njezinog prethodnog mandata.

Dakako, pod pretpostavkom da će Muvedeta Butmir-Čudić do kraja tog posla ostati na slobodi?!