Dodik na Face TV: Pravim državu!

0

Gost večerašnjeg izdanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem bio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Senad Hadžifejzović je Milorada Dodika podsjetio da je čitava drama u vezi sa refrendumom počela upravo u Centralnom dnevniku kada ga je direktno pitao “Zašto ne raspiše taj referendum?”

“Referendum je bio racionalan slijed događaja na lošu politiku Bakira Izetbegovića , koji je umislio da može da modelira putem stranaca, sada putem sudova koje kontrolira, stvarnost u RS-u “, rekao je Dodik i dodao:

“Bez obzira na njegovu volju doveo je u pitanje institucionalni kapacitet tih institucija na nivou BIH, igrajući se politički s njima, upotrebljavajući ih za političke obračune, zloupotrebu Ustavnog suda gdje sjede njegovi raniji potpredsjednici. Počeo je da dijeli lekcije čitavom narodu , referendum je reakcija na to.”

Na pitanje smije li doći na saslušanje u Tužilaštvo, u Sarajevo, Dodik kaže:

“Vi znate da ja nisam strašiv, ali imajući u vidu zloupotrebu institucija i ranjenost Bakira Izetbegoića i njegovih ljudi, gubitak SDA na lokalu svih značajnijih mjesta, kao što su Zenica, Tuzla, Bihać i druga mjesta, govori o tome da je SDA sklona svašta da učini. Ja sam odavno govorio da Sud i Tužilaštvo su formirani za politiku, nisu formirani na ustavan način, ali imajući u vidu da se o meni radi spreman sam doći u SIPA-u ili neku drugu pravosudnu instituciju. Ne tražim presedan, dešava se samo to da tražim isto što su i drugima dali. Ranije ste mogli dati izjavu videolinkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način ?! Jer ja sam spreman dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužilaštvo bude insistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motiviranosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim da učestvujem. Ne želim da budem eksperiment u rukama nekih koji ne drže do prava, a uhvatili su se insitucija i pokušavaju da upotrijebe taj kapacitet. A ovo je najbolji način da se sruši kapacitet Suda i Tužilaštva.”

Kaže da nije živio u Sarajevu, te mu Sarajevu ništa ne znači.

“U Sarajevo sam samo išao kad sam morao, sad više i ne moram. Vidjećemo moram li doći zbog saslušanja”, kaže Dodik.

Upitan da li na salušnje u Tužilaštvo BiH ne smije doći zbog bojazni da bi ispitivan o drugim aferama, Dodik kaže:

“To pričaju oni koji ne znaju procedure, niko me nije uputio na neki drugi slučaj, jedini poziv koji sam dobio odnosi se na saslušanje u vezi sa referendumom. A i ne vjerujem da bi na taj način bilo ko radio, da bi to činio na neki prepad, mada smo u prošlosti i to vidjeli. Ovdje se radi o političkoj instrumentalizaciji.”

Dodik ističe da mi u BiH nismo “naši”, već smo svi tu sa jasnim pozicioniranjem u društvu.

“Ja sam ovdje izabran kao predsjednik i vi nikada lično niste glasali za mene ni na jednim izborima”, poručuje Dodik i dodaje:

“Bez obzira na stvoreni utisak, ja sam za moguću BiH i mislim da je ona moguća u onome što je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Međutim, naš konsenzus je izostao, a onda su nastupili stranci koji su slušali samo jednu stranu, Bošnjačku, i sad za svoje visoke plate govore da idemo u uniju, napredujemo itd. Ja neću da živim u eksperimentu koji prave stranci i koji nameću Bošnjaci i Bakir Izetbegović.”

Na pitanje da li mu je optužnica Tužilaštva BIH u vezi sa referendumom pomogla da dobije izbore Dodik je burno reagovao. Kaže da bi volio da optužnica protiv njega nikada nije podignuta i da ona nema veze s njegovom pobjedom na izborima.

“Ja sam izbore dobio davno, već deset godina ih dobijam, pa zašto je bio problem i sada da dobijem ?! Da nije bilo poziva ne bi dobio izbore, ma nemoj!”, kaže Dodik i priča da je u općinama dobio koliko je htio, te da je prvo otišao u Teslić gdje je izgubio izbore.

Poručuje da ništa ne godi kao pobjeda.

“SNSD nije odustao i još će se boriti za pobjedu. Ovo nama niko nije dao, a ključni momenat za pobjedu je maj mjesec, kada je opozicija htjela da održi miting. Mnogi su mi govorili da je to mogući sukob, da odustanem, ali održao sam miting na miting i dobili smo situaciju gdje se SNSD probudio, dobio snažnu bolju volju i energiju. Tako smo došli do referenduma i izbora. To je bilo logično. Šta s tom pobjedom ?! Nismo davali posebno velika obećanja, osim stabilizacije i to ćemo i uraditi. Vlada RS-a uskoro će napraviti poseban projekt razvoja i stabilizacije općina, naročito ovih u kojima smo pobijedili. Naša odgovornost vezivaće se na sve općine.”, kaže Dodik.

Dodik je komentirao i Bosićev poraz.

“Bosić je do sada bio najbolji predsjednik SDS-a, ali ovaj Govedarica je naš čovjek i nećemo imati problema s tim. Neću da se bavim njima, jer je naša pobjeda veličanstvena.”

O odnosu sa liderom SDA Dodik kaže da je Bakir dobar partner.

“Došao sam u Sarajevo da napravimo dogovor oko Mehanizma koordinacije i tražio sam sve što sam htio. U jednom momentu sam pomislio da mi ne treba dogovor te vrste, pa sam tražio više nego što sam mislio tražiti. I dobio sam to sve. Tako da mi Bakir ne predstavlja problem. Dobili smo to da ovlašteni predstavnik Vlade RS-a bude kvorum u svim budućim dokumentima koji se budu pravili u BiH. Nezaobilazni smo ako oni bilo šta traže. Priča je na početku bila oko Tužilaštva, a ja tvrdim da Tužilaštvom upravlja SDA. Bakir je potpuno stavio pod kontrolu Obavještajnu službu koja je spekulativna i služi samo za pakovanje i obračune u BiH. I to je ono što ne valja kod Bakira. A mi smo dobili što smo htjeli, on nama više ne treba”, zaključuje Dodik.

O slučaju Goran Salihović, Dodik kaže da se s njim nikad nije sreo, a da se ta priča desila jer Radončić ušao u savez s Izetbegovićem, a bio je pritvaran.

“To je politička ujdurma protiv Salihovića koji je, zakonito ili nezakonito, zatvarao Radončića. Radončić da bi se spasio napravi savez s Izetbegovićem i onda Bakir da otkaz Salihoviću. To je trebalo upakovati, a kada hoćete da pridobijete Bošnjake samo upakujte i Dodika”, kaže Dodik koji je ispričao kako ima prijatelje Bošnjake s kojima se druži i koji su dobri i pošteni ljudi.

“Ali ovdje govorim o politkama, ta politika najviše je štete nanijela Bošnjacima. Sva politika Bošnjaka se zasnivala na  očekivanjima da međunarodna zajednica pritisne i modelira ono što Bošnjaci hoće. Na taj način se sigurno ne može izgraditi BiH. Ja nisam spreman na sukob i eskalacije, želim da sjednemo i razgovarmao kako osloboditi ovaj spektar, ne tražim da budem najpametniji, na jednom sastanku sam Bakiru objašnjavao kako je moguće da se zaštiti domaća prozvodnja  u ovim uslovima vezano za EU, on nije imao pojma o tome, bio je iznenađen. A na kraju ništa, opet političko prepucavanje. U ovakvim uslovima se ne može ništa u BiH”, kaže Dodik i zaključuje da su Bošnjaci najveća kolateralna šteta međunarodne zajednice.

Na pitanje zašto nije sankcioniran,  Dodik kaže da Amerika zna da u ovom slučaju nema pravnih razloga za sankcioniranje njega.

“Političkih ima, pravnih ne. Oni su napravili Dejton, ali narod se borio za RS. Mi smo bili nezaobilazan faktor. Referendum je pokazao da nismo išli u nasilje i destabilizaciju. To je njegova vrijednost. Nakon referenduma postoji samo putokaz koji je narod dao. Mi nismo čak ni srušili ni dodirnuli ustavni poredak. Ustavni sud je napravljen tako kako jeste, zna se ko tu sjedi i prosuđuje. U RS-u, naravno, niko ne vjeruje u objektivnost toga. Sve će to jednog dana pasti, jer će RS jednog dana podnijeti prijavu protiv toga. Ako Amerika drži do prava moraće reći da Visoki predstavnik krši ljudska prava i presuditi mu”, kaže Dodik.

Komentirjauću izjavu akademika Bogićevića, da Milorada Dodika mogu srušiti samo oni koji su ga postavili, a ne ruše ga jer im treba, Dodik kaže:

“Ovdje je greška svih naroda upravo ta misao da je moć stranaca bezgranična. Ja nisam čovjek koji tome pripada. Tu je sva greška, što vi mislite da je logično da se on knjiži kao pomoć BiH. Ja nikoga nisam istjerao iz svog kabineta, ali nisam dozvolio jednom prehodnom ambasadoru, koji je bio drzak, i tražio deset dana prije 11.7. da se sruši crkva u Potočarima, da se to uradi. Niko to od mene ne može da traži. Onda se on naljuti i kaže Dodik drzak, a ja nikada ne bih prihvatio ni rušenje crkve, ni džamije. I zašto bih poslušao nekog, taman to bio američki ambasador. Evo pitajte ambasadora koji je sa mnom razgovarao sedam dana prije referenduma, pitajte kako smo razgovarali. Odmah sam rekao nećemo odgoditi referendum, ja imam stav. Zašto je to problem nekome ?! Ja samo predstavljam stavove naroda.”

Objasnio je razliku između američkog i ruskog ambasadora.

“Kada dođe ruski ambasador on sluša ono što mi govorimo i nikad mi nije rekao da nešto treba da učinim, dok američki kažu: ”Dobar dan, morate to učiniti!”.

Dodik tvrdi da ne sluša Ruse.

“Poštujem ih kao i sve, a slušam samo narod. Ne poštujem politike koje dođu i kažu: “Morate da uradite to i to”. S Putinom je zanimljivo pričati, veliki je državnik, veliki čovjek koji me baš impresionirao, a rijetki su oni koji me impresioniraju. Moram reći da uvijek kada razgovaram sa Putinom to doživljavam kao razgovor prijatelja, dva do tri puta godišnje se sastajemo, bez opterećenja pričamo o napretku, našim odnosima. On meni objasni geostratešku poziciju, nikad od mene nije ništa tražio, ni rekao da nešto moram učiniti. Za NATO je rekao da razumije naš položaj i da će razumijeti bilo koju našu odluku o NATO-u, a mi smo odlučili ići u NATO kad narod na referendumu odluči da će ići tu”, kaže Dodik.

Vučića ocjenjuje kao dobrog, agilnog predsjednika Vlade Srbije, koji pokušava da stabilizuje odnose na Balkanu.

„Predsjednika Vlade Srbije cijenim i cijenim njegov doprinos i energiju koju daje na stabilizaciju. Pokazao je da je Srbija najznačajniji faktor Balkana u pogledu stabilizacije. Dijalog je potreban. Njegova politika je meni prihvatljiva.”

Na pitanje Senada Hadžifejzovića je li mu cilj odvajanje RS-a od države BiH, Dodik odgovara:

“BiH je državna zajednica dva entiteta, u tom pogledu poštujem Ustav. Ja sam protiv one BiH kakvu grade stranci, za onu sam koju mi možemo dogovoriti. Nisam ni protiv Suda i Tužilaštva BiH, ali ono što sad imamo, na ovaj način, nije Sud i Tužilaštvo. Mislim da je moguće odvojiti RS, to je za Bošnjake najbolje. Da se fino raziđemo i napravimo fine komšijske odnose. BiH je podijeljena.”, kaže Dodik.

Na konstataciju Hadžifejzovića da to što priča nije moguće bez rata, Dodik tvrdi da jeste.

“Može to mirnim putem, bez rata. Šta vi imate od toga što ne date da se odvojimo?! Ovo nije zajednička država, svi smo njeni zarobljenici i BiH ništa ne vrijedi. To što političko Sarajevo hoće da nametne majorizaciju i Bosnu koju oni misle da treba da bude, ja ću učiniti sve da ne bude te Bosne. Bosna po Ustavu može, ali sa određenim modifikacijama”, poručio je Dodik.

O tome je li spreman za svoj politički kraj Dodik priznaje da je htio da se povuče prije nekoliko godina, ali je odlučio ostati još.

“Moj mandat je do onog momenta dok me narod bira i do tad ću biti ovdje. Kad ne budem, sposoban sam baviti se drugim poslom. Energija mi se vratila, kao i snaga i želja.”

Dodik je za kraj poručio da mu je izlazna strategija  formiranje nevladine organizacije koja će se boriti protiv nasilja u BiH.

“I biću  utome veoma uspješan, vidjećete.”, kazao je Dodik. (Facetv.ba)