Ovo je deset najskupljih klimatskih katastrofa u 2022.

0

Svaka od deset najskupljih oluja, poplava i suša u 2022. stajala je najmanje tri milijarde dolara u “razornoj” godini na prvoj crti klimatskih promjena, pokazuje izvještaj.

Christian Aid je izdvojio najgore katastrofe povezane s klimom ove godine, dok svijet doživljava sve silovitije oluje, obilne kiše i suše izazvane rastućim globalnim temperaturama kao posljedicom ljudske aktivnosti.

One uključuju oluje i sušu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi, zajedno s velikim događajima na svim naseljenim kontinentima.

Uragan Ian imao je najveće finansijske posljedice – od 100 milijardi dolara – kada je u septembru pogodio SAD i Kubu. Zbog uragana je umrlo 130 ljudi, a raselilo se više od 40.000, navodi se u izvještaju humanitarne agencije, prenisi SEEbiz.

Najteže posljedice u smislu ljudskih gubitaka imale su poplave u Pakistanu od juna do septembra, za koje su naučnici utvrdili da su znatno vjerovatnije zbog klimatskih promjena, uzrokujući 1739 smrtnih slučajeva i raseljavanje sedam miliona ljudi.

Poplave su stajale 5,6 milijardi dolara, iako su to samo osigurani gubici a procjenjuje se da su stvarno stajale više od 30 milijardi dolara, ističe Christian Aid.

Izvršni direktor agencije Patrick Watt rekao je: “Deset izdvojenih klimatskih katastrofa u prošloj godini od kojih je svaka stajala više od tri milijarde dolara ukazuje na finansijsku cijenu nedjelovanja u borbi protiv klimatske krize. Ali iza brojki u dolarima leže milioni priča ljudskih gubitaka i patnje”.

Bez velikih smanjenja emisija stakleničkih plinova, ovaj ljudski i finansijski danak samo će se povećati, upozorio je Watt.

Ovo je prema izvještaju deset najskupljih klimatskih katastrofa u 2022. u smislu osiguranih šteta:

  • Februar: Oluja Eunice u Belgiji, Njemačkoj, Irskoj, Holandiji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, 4,3 milijarde dolara;
  • Februar-mart: poplave u istočnoj Australiji, 7,5 milijardi dolara;
  • April: Poplave u KwaZulu Natalu i Eastern Capeu, Južnoafrička Republika, tri milijarde dolara;
  • Od juna do septembra: poplave u Pakistanu, 5,6 milijardi dolara;
  • Od juna do septembra: poplave u Kini, 12,3 milijarde dolara;
  • Od juna do septembra: evropska suša, 20 milijardi dolara;
  • Septembar: uragan Fiona, Karibi i Kanada, tri milijarde dolara;
  • Septembar – oktobar: uragan Ian, na Kubi i u SAD-u, 100 milijardi dolara;
  • Cijela godina: brazilska suša, četiri milijarde dolara.
  • Cijela godina: suša u Kini, 8,4 milijarde dolara.