“Sjeverni tok dva obostrano koristan projekat”

0

“Sjeverni tok dva” je obostrano koristan međunarodni projekat, koji će omogućiti snabdijevanje Njemačke gasom po povoljnim cijenama, izjavio je ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za N-TV kanal koji je objavljen danas.

”Ovo je međunarodni projekat, od obostrane koristi. Mi vršimo snabdijevanje gasom po standardnim cijenama na osnovu dugoročnih ugovora. Njemačka će biti kupac broj jedan u Evropi i njemački potrošači više neće morati da pretplaćuju gas“, rekao je ruski diplomata, prenosi TAS S.

Ambasador je podsjetio i da Moskva već 50 godina snabdijeva Njemačku gasom.

“Nikada ne dajemo povoda da nas smatraju nepouzdanim dobavljačem”, naglasio je Nečajev, prenosi Tanjug.

“Sjeverni tok dva” treba da bude registrovan kao nezavisni operater u Njemačkoj, kako bi se izvršilo pokretanje gasovoda, ali je Savezna agencija za energetske mreže (Bundesnetzagentur) suspendovala proceduru njegove sertifikacije zbog organizacionih i pravnih pitanja 16. novembra 2021.

Regulator je naglasio da će postupak sertifikacije biti suspendovan sve dok glavna imovina i ljudski resursi operatera ne budu prebačeni u vlasništvo njegove njemačke podružnice.

Kompanija Sjeverni tok dva AG, sa sjedištem u Švajcarskoj, osnovala je 26. januara 2022. podružnicu i saopštila da će sedište te firme, koja je registrovana pod imenom “Gas za Evropu”, biti u njemačkom gradu Šverinu, a njen zadatak je da upravlja njemačkom dionicom gasovoda, navodi TAS S.