Vispak certificiran po najzahtjevnijem međunarodnom standardu u proizvodnji hrane

0

Pored standarda za kvalitetu u proizvodnji hrane koje već posjeduje, Vispak d.d. Visoko certificiran je i IFS standardom. Certifikaciju je 25.6.2021. provela jedna od vodećih certifikacijskih i inspekcijskih kuća u regiji TÜV NORD ADRIATIC.

IFS je široko primjenjen svjetski standard kontrole bezbjednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Ovi, najviši standardi hrane, zasnivaju se na principu sljedivosti – mogućnosti da se u svakom trenutku na putu od primarnog proizvođača do krajnjeg korisnika „isprati“ ispravnost i kvalitet proizvoda u svakoj fazi proizvodnje i distribucije.

„Vispak je osnovan 1972. godine i danas predstavlja jednu od vodećih prehrambenih kompanija u Bosni i Hercegovini. Kontinuirana opredjeljenost za stalna unapređenja u procesu poslovanja je upravo rezultirala još jednim uspjehom, usvajanjem najzahtjevnijeg međunarodnog standarda kvaliteta i sigurnosti u prehrambenoj industriji. Za usvajanje IFS standarda zaslužan je kompletan tim Vispaka što za nas predstavlja dodatnu obavezu, ali i motivaciju da i u narednom periodu pratimo najviše svjetske standarde. Mi u fokus interesovanja stavljamo naše potrošače i proizvodnju najkvalitetnijih proizvoda za njih“, izjavila je Nina Bijedić Mujanović, direktorica kompanije Vispak d.d. 

IFS certificiranjem brandovi, Zlatna Džezva, Vispak supe, čajevi, Choco club čokolade, i drugi Vispak proizvodi, stiču maksimalno povjerenje potrošača i učvršćuju svoje pozicije na policama Lidl Slovenija, Edeka Njemačka, Walmart USA , kao i kod drugih kupaca na tržištima van BiH.

Jačanje izvozne pozicije

Ovim certifikatom koji je često uslov koji postavljaju inozemni kupci otvara se potencijal za sticanjem novih izvoznih tržišta.

“Usvajanjem 287 zahtjeva IFS standarda u sektoru proizvodnje hrane, kompanija VISPAK d.d., članica AS Holdinga, je samo još jednom potvrdila svoju viziju i politiku poslovanja. Politika sistema upravljanja kvalitetom i zdravstvenom sigurnošću hrane, je sastavni dio strateške politike AS Holdinga, a poštivanje iste, opredijeljenost i obaveza svih uposlenika.  Mi smo dio svjetske porodice proizvođača hrane, konstantno promoviramo ciljeve Globalne inicijative za sigurnost hrane (GFSI), prije svega svojom prisutnošću kod potrošača, na BH, EU i tržištima šire regije.”, izjavila je prof. dr. Amela Semić iz Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju AS Holdinga.