Volkswagen ulaže u švedskog proizvođača baterija

0

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u srijedu da će uložiti dodatnih 620 miliona dolara u švedskog proizvođača litij-ionskih baterija Northvolt kako bi osigurao opskrbu ključnim dijelovima za svoja električna vozila.

Investicija je sastavni dio 2,75 milijardi dolara vrijednog kruga finansiranja koji je pokrenula švedska kompanija, a vlasnički će udio VW-a i nakon nove injekcije kapitala iznositi oko 20 posto.

Godine 2019. njemački automobilski div uložio je u Northvolt 900 miliona eura.

“Ovom investicijom jačamo strateško partnerstvo s Northvoltom u ulozi dobavljača održivih baterijskih ćelija koje se proizvode uz upotrebu obnovljivih izvora energije i mogu se u potpunosti reciklirati”, rekao je finansijski direktor VW-a Arno Antlitz.

Novi kapital bit će upotrijebljen za proširenje kapaciteta u proizvodnji, recikliranju i istraživanju i razvoju, saopćio je Volkswagen a prenosi agencija Hina.

Northvolt je de facto prva od šest gigatvornica koje Volkswagen planira lansirati u Evropi do 2030. godine kako bi osigurao baterije i time poboljšao šanse da svrgne američkog Teslu s trona najvećeg proizvođača električnih vozila u svijetu.

Švedska kompanija počet će proizvoditi ćelije za Volkswagen 2023. godine, a kapacitet rezerviran za najvećeg evropskog proizvođača automobila trebao bi se s vremenom povećati na do 40 gigavat sati godišnje.