Izgradnja Koridora Vc: Iz Kuvajtskog fonda 50 miliona eura za Zeničku zaobilaznicu

0

Pozitivni zamah u gradnji Koridora Vc iz proteklog perioda neće biti zaustavljen, nego čak i intenziviran, a Evropska banka za obnovu i razvoj neće biti jedini izvor sredstava za nastavak gradnje.

100 miliona KM

Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma s Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAER). Ovim pregovorima od KFAER-a bi se trebalo osigurati novih 50 miliona eura, odnosno oko 100 miliona KM za izgradnju Koidora VC, tačnije Zeničke zaobilaznice, piše Faktor.

Sredstva će biti namijenjena za gradnju poddionice Donja Gračanica – Klopče u dužini od blizu šest kilometara, koja je dio zaobilaznice Zenica Sjever – Zenica Jug. Od zahtjevnijih građevinskih objekata na ovoj dionici će, prema projektu, biti izgrađena četiri vijadukta i dva tunela. Predviđena je i izgradnja odmorišta s rekreacionim površinama za oba pravca autoputa, koje će biti locirano na panoramski atraktivnoj lokaciji sa zelenim površinama. Radovi bi trebali biti okončani dvije i po godine nakon njihovog početka. Ova poddionica će se nastaviti na poddionicu Klopče – Zenica Jug, dugu oko tri kilometra, koja je već u izgradnji.

Što se tiče KFAER-ovog kredita, predviđeni rok otplate je 20 godina, s grejs periodom od pet godina.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara je prihvatilo inicijativu i odredilo delegaciju za vođenje pregovora o dobijanju kredita za još jedan bitan infrastrukturni projekat. Radi se o pregovorima o Amandmanu na Ugovor o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj kojim će biti obezbijeđeno dodatnih šest miliona eura, odnosno oko 12 miliona maraka, za izgradnju drugog dijela Južne longitudinale u Sarajevu.

Tri raskrsnice

Sam ugovor sa EBRD-om potpisan je 27. oktobra 2011. godine i njime je prvobitno bilo odobreno 16,5 miliona eura, odnosno oko 33 miliona maraka zajma za izgradnju spomenute saobraćajnice, koja bi trebala predstavljati jednu od saobraćajnih „žila kucavica“ u bh. prijestonici, odnosno trebala bi predstavljati jednu od osnovnih veza između istočnog i zapadnog dijela grada i Kantona.

Dodatnim sredstvima planirana je, između ostalog, izgradnja tri raskrsnice po modelu kružnog toka. Rok za završetak ovog projekta je zadnji dan 2017. godine.

Uslovi EBRD-a pod kojima će biti dodijeljena ova sredstva su da je rok vraćanja 15 godina, uz grejs period od tri godine.