MMF traži gašenje Banke Srpske

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj u Banci Srpske i to postavio kao glavni uslov za dobijanje novog kreditnog aranžmana, ekskluzivno saznaje poslovni portal capital.ba.

Predstavnici Vlade pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom, rekao je dobro obaviješten izvor Capitala.

“Vlada Republike Srpske pokušava na sve načine da izbjegne otvaranje stečaja Banke Srpske i u pregovorima nudi alternativu koju će MMF teško prihvatiti, jer se, kao i prije, oštro protivi državnom kapitalu u bankarskom sektoru. Banka Srpske bi se, prema ponudi Vlade, prestala baviti klasičnim bankarskim poslovima, odnosno ne bi se više bavila plasmanom sredstava pravnim i fizičkim licima”, kaže izvor portala.

Prema Planu koji će Vlada staviti na sto u pregovorima sa MMF-om, Banka Srpske će se baviti samo finansijskim posredovanjem i platnim prometom za klijente, a u saradnji sa šalterskom službom Pošta Srpske. Kroz reorganizaciju Banka Srpske bi se poslovno vezale za Pošte Srpske i koristila njihovu mrežu za pružanje usluga platnog prometa.

Ako MMF pristane, slijedi masovno otpuštanje radnika

Ovaj scenario, ukoliko bi ga prihvatio MMF, znači otkazivanje ugovora o zakupu i prodaju poslovnih prostora, te otpuštanja velikog broja radnika Banke Srpske, posebno u gradovima i opštinama gdje Pošte imaju svoje šaltere, a imaju ih i u najmanjim mjestima u Srpskoj. Vlada na ovaj način pokušava izbjeći glavni uslov MMF-a za sklapanje novog kreditnog aranžmana, a to je da se mora pokrenuti stečaj Banke Srpske. Da li će ih zadovoljiti reorganizacija Banke vidjeće se u nastavku vrlo teških pregovora koji trebaju ubrzo uslijediti, kaže izvor Capitala.

Vlada RS pokrenula reorganizaciju bez odobrenja MMF-a

Iz Banke Srpske danas je saopšteno da je Agencija za bankarstvo prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila terminske rokove za njegovu realizaciju.

Šturo saopštenje Banke Srpske potvrđuje informacije Capitala da plan Vlade podrazumijeva “reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem leks specijalisa, po hitnom postupku”.

Obrazloženje za reorganizaciju je “smanjenje pravnih rizika, obezbjeđivanje istovremenog rješavanja potraživanja svih povjerilaca banke i jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu”.

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke konsultovani predstavnici MMF-a, koji očito još nije dao “zeleno svjetlo”, jer se u nastavku saopštenja navodi da se od MMF-a očekuje da na Plan reorganizacije da “dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturisanja, a najavljen je nastavak razgovora sa MMF-om po ovom pitanju”.