Počelo suđenje muzičaru Idrizu Mašiću

0

Čitanjem optužnice jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovno počelo suđenje muzičaru Idrizu Mašiću, optuženom za silovanje 12-godišnje pastorke, zbog čega su djevojčici ostale trajne posljedice koje su se odrazile na trajnu promjenu osobnosti u vidu socijalnog povlačenja, otuđenosti, nepovjerenja, depresije, bespomoćnosti, autodestruktivnosti, agresije, krivnje, gađenja.

Prema optužnici, Mašić je u razdoblju od oktobra 2004. do septembra 2005. živio u bračnoj zajednici s majkom oštećene te je u tom razdoblju tada 12-godišnju djevojčicu prisilio na spolni odnos.

Prema riječima sudije Huseina Delalića, Mašić je nepravomoćnom presudom 2013. oslobođen odgovornosti za ovo kazneno djelo. Na presudu se žalio tužitelj te je Vrhovni sud FBiH poništio presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, kako bi se otklonili nedostaci i ponovno izveli dokazi i saslušali svjedoci, piše Večernji list.

Na ovo ročište Sud je pozvao oštećenu, kao i njezinu majku, s kojom je Mašić živio u vrijeme kada je počinio kazneno djelo. Saslušanju ovih svjedoka odmah se usprotivila braniteljica optuženog Sabina Mehić, ističući da mora imati vrijeme za pripremanje strategije obrane i saslušanje ključnih svjedoka pa je Sudsko vijeće sve odgodilo za iduće ročište 24. marta, i to bez prisutnosti javnosti.

Tužiteljica Sanita Imamović zatražila je da Sud odobri da se oštećena proglasi ugroženim svjedokom jer pati od psihičkih poremećaja, odnosno od PTSP-a te jer je posebno osjetljiva. Tužiteljica je zatražila i da se oštećena sasluša preko tehničkih uređaja za prijenos slike i zvuka, sjedeći u odvojenoj prostoriji.

S druge strane, advokatica Sabina Mehić se usprotivila prijedlogu Tužiteljstva tražeći da oštećena bude ispitana u sudnici, kao i prilikom prvostepenog postupka.

Sudija Delalić na kraju je, ipak, prihvatio prijedlog da se oštećena sasluša u odvojenoj prostoriji preko tehničkih uređaja za prijenos slike i zvuka.Delalić je ovom prilikom i opomenuo optuženog, jer je čuo da je u proteklom razdoblju Mašić uznemiravao oštećenu prolazeći vozilom ispred nje i trubeći joj.