Prvostepena presuda Suda BiH: Marina Pendeš oslobođena svih optužbi

0

Sud BiH je državnu ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš oslobodio optužbi za nesavjestan rada u službi i krivotvorenja službene isprave.

Sudski proces protiv ministrice Marine Pendeš vodio se od oktobra 2015. godine pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.

Na izricanju presude sudija Branko Perić je naglasio kako je optužba za nesavjestan rad u službi prevaziđena kategorija i kako je upitno da li bi se Sud trebao time baviti.

Advokat Marine Pendeš Josip Muselimović je kazao kako nije vjerovao da će Sud BiH uopće potvrditi optužnicu, ali da nije sumnjao u ishod sudskog postupka.

“Zadovoljan sam presudom ali ne i ovim sto se dešava u našem društvu. Iz ovog slučaja neko mora izvuči pouku. Paušalni procesi protiv visokih dužnosnika ne smiju se voditi”, kazao je Muselimović.

Prema tvrdnjama Tužilaštva BiH Pendeš je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici je istaknuto da je optužena svojoj sekretarici izdala naloge o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM, koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.