Potvrđeno za BiznisInfo: Banjalučka berza pristupa regionalnoj mreži, SASE će razmotriti priključenje

0

bojana-sutvicPiše: Bojana Šutvić

Banjalučka berza uskoro će pristupiti SEE link platformi čime će upostaviti bolju povezanost s berzama u regionu. Sarajevska berza će također razmotriti priključenje ovom projektu, potvrđeno je za BiznisInfo iz SASE-a i BLSE-a.

„Banjalučka berza će uskoro pristupiti SEE link platformi. Sa SEE linkom smo uspostavili dobru saradnju i dogovorili da im isporučimo naša softverska rješenja koja će se koristiti kod brokerskih kuća za povezivanje u regionalnu mrežu“, kazao je za BiznisInfo direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Prema njegovim riječima, već u martu je planirano da svih deset brokerskih kuća i banaka u Makedoniji preuzmu softver Banjalučke berze za trgovanje, na čemu su intezivno radili šest mjeseci sa Makedonskom berzom.

Milan Božić

Milan Božić

„To znači da će i naše brokerske kuće biti tehnološki potpuno spremne da se priključe projektu u najskorije vrijeme“, kazao je Božić.

Objasio je da je cilj projekta da se olakša protok kapitala putem povezivanja brokerskih kuća, koje će sada imati jednostavan pristup regionalnim tržištima hartija od vrijednosti preko partnerskih brokerskih kuća. Platforma će poboljšati dostupnost i vidljivost hartija od vrijednosti te dugoročno uticati na povećanje likvidnosti.

„Mislim da može označiti i početak okretanja ka novom modelu finansiranja preduzeća, na koji će se moći osloniti perspektivna akcionarska društva. Pažnja koja je posvećena ovom projektu na samitu o Londonu govori o značaju ovog projekta za regiju“, zaključio je naš sagovornik.

SASE pozdravlja saradnju

Inače, SEE Link je nastao kao projekat tri Berze – Zagrebačke, Sofijske i Makedonske berze. Na nedavnom Western Balkans Investment Summitu u Londonu, direktori Beogradske i Ljubljanske berze su također objavili pristupanje ovom projektu.

Iz Sarajevske berze – burze rečeno nam je da oni pozdravljaju svaki vid regionalne saradnje berzi, i da su u prošlosti aktivno učestvovali u programima saradnje ovih berzi.

„Jedan od ovih projekata je navedeni SEE Link između Zagreba, Sofije i Skoplja, započet u užem krugu samo tri berze, da bi se smanjivanjem uključenih strana postigla veća efikasnost projekta.

sase700Bitno je naglasiti da se ovdje radi o jednom procesu priključenja, budući da svaka berza koja se pridružuje projektu mora izraditi vlastiti software na svojoj strani putem kojeg će se konektovati na SEE Link“, kazala nam je Almedina Martinčević iz Odjela za marketing i odnose s javnošću Sarajevske berze – burze.

Dodala je da predviđeni vid povezivanja tržišta olakšava pristup stranim tržištima za lokalne investitore. Međutim, da bi se realizovala potpuna dodatna vrijednost za ulagače, bit će potrebno poduzeti aktivnosti na tzv. post-trading fazi, koja uključuje i pojednostavljenje procesa obračuna i poravnanja, kao i načinu pojeftinjenja prekograničnih plaćanja.

„Sarajevska berza je otvorena za svaki vid saradnje u kontekstu uvezivanja tržišta, te će Nadzorni odbor, kao i ostali organi Berze, razmotriti priključenje ovom projektu”, prenijela je Martinčević zvanični stav SASE-a o ovom pitanju.

Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj

Inače, zajednička informacijska platforma pet berzi na Balkanu, a koju finansijski podržava Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), počet će raditi krajem marta.

Prema planovima, berze u regionu uspostavit će zajedničku regionalnu infrastrukturu za trgovanje vrijednosnim papirima.

Projekt su prije nekoliko godina započele berze u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj, a sada će mu pristupiti Ljubljanska i Beogradska berza.

Seelink je ime za projekt, kojim Evropska banka za obnovu i razvoj pokušava povezati berze u regionu i dugoročno omogućiti efikasnije pristup investitorima i lokalnim berznim posrednicima.

Očekuje se da će se platformom u prvim danima rada povezati oko osam berzanskih članica u Bugarskoj, te po deset iz Hrvatske i Makedonije.