10 najvećih kineskih kompanija

0

Kina, druga najmnogoljudnija nacija na svijetu (koju je nedavno pretekla Indija), smatra se globalnom proizvodnom i izvoznom silom.

Investopedia je napravila listu 10 najvećih kineskih kompanija, prema podacima o prihodima od 21. decembra 2022, prenosi Investitor.me.

Za razliku od velikih američkih kompanija, mnoge kineske kompanije na listi su ili u državnom vlasništvu ili su djelimično pod kontrolom države. Lista je ograničena na kompanije kojima se javno trguje u SAD ili Kanadi.

#1 PetroChina

Prihod: 486,4 milijarde dolara
Neto dobit: 20,9 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 79,4 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni prinos: 11,2%
Berza: OTC Markets

Naftna i gasna kompanija PetroChina bavi se istraživanjem, razvojem, proizvodnjom i prodajom nafte. Takođe proizvodi petrohemijske proizvode. PetroChina je filijala kineske državne naftne kompanije China National Petroleum Corporation koja se nalazi na berzi.

#2 JD.com 

Prihod: 156,9 milijardi dolara
Neto dobit: 254,4 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 88,3 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -15,3%
Berza: NASDAQ

JD.com je najveći kineski trgovac na mreži. Kao univerzalna platforma za e-trgovinu, JD.com pruža za 588,3 miliona aktivnih kupaca direktan pristup nizu proizvoda i pomaže vodećim lokalnim i međunarodnim brendovima da pristupe kineskom tržištu e-trgovine.

#3 Ping An Insurance

Prihod: 156,2 milijarde dolara
Neto dobit: 14,7 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 114,8 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -7,5%
Berza: OTC Markets

Ping An Insurance je globalna kompanija za finansijske usluge koja pruža proizvode osiguranja imovine, od nesreća i života, kao i bankarstvo, trust usluge i upravljanje investicijama. Kompanija dijeli svoje poslovanje na pet “ekosistema” koji odgovaraju finansijskim uslugama, zdravstvu, auto-uslugama, uslugama nekretninama i servisa pametnog grada, od kojih posljednji ima za cilj poboljšanje efikasnosti i održivosti vladinih agencija.

#4 China Construction Bank
Prihod: 12,7 milijardi dolara
Neto dobit: 48,5 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 146,6 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -6%
Berza: OTC Markets

China Construction Bank posluje kroz poslovne segmente kao što su korporativno bankarstvo, lično bankarstvo i trezor, služeći pojedincima, preduzećima i drugim klijentima. Kineska građevinska banka u državnom vlasništvu nudi bankarske usluge uključujući zajmove i depozite, upravljanje fondovima i devize.

#5 Tencent Holdings 
Prihod: 84,6 milijardi dolara
Neto dobit: 27,2 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 377,6 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -26%
Berza: OTC Markets

Tencent Holdings Ltd. je vodeća internet i tehnološka kompanija koja proizvodi video igre i digitalni sadržaj. Tencent nudi niz usluga kao što su računarstvo u oblaku, oglašavanje, FinTech i druge poslovne usluge kako bi podržale digitalnu transformaciju i rast poslovanja svojih klijenata.

#6 China Merchants Bank 
Prihod: 51,8 milijardi dolara
Neto dobit: 20,3 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 132,7 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -31,6%
Berza: OTC Markets

China Merchants Bank Co., Ltd. je prva kineska akcionarska komercijalna banka u potpunom vlasništvu korporativnih pravnih lica. Njegova servisna mreža sastoji se od više od 1800 filijala širom svijeta, uključujući šest inostranih filijala, tri prekomorska predstavništva i servisna mjesta smještena u više od 130 gradova u kontinentalnoj Kini.

#7 BYD 
Prihod: 51,4 milijarde dolara
Neto dobit (TTM): 1,5 milijardi dolara
Tržišna kapitalizacija: 74,7 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -18%
Berza: OTC Markets

BYD je industrijski lider u elektronici, automobilskoj industriji, obnovljivim izvorima energije i željezničkom tranzitu. Sa više od 30 industrijskih parkova na šest kontinenata, BYD-ova rješenja za nulte emisije fokusirana su na proizvodnju i skladištenje energije.

#8 Zijin Mining Group
Prihod: 39,7 milijardi dolara
Neto dobit: 3,2 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 36,1 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: 14,9%
Berza: OTC Markets

Zijin Mining je velika multinacionalna rudarska grupa koja se bavi globalnim istraživanjem i razvojem bakra, zlata, cinka i litijuma, kao i inženjerskim i tehnološkim istraživanjima. Zijin ima rudarske projekte u 15 regija na nivou provincija u Kini, kao i u 13 zemalja širom svijeta.

#9 Haier Smart Home
Prihod: 37 milijardi dolara
Neto dobit: 2,3 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 30 milijardi dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -16,7%
Berza: OTC Markets

Haier Smart Home Co., Ltd. je specijalizovan za razvoj, proizvodnju i prodaju pametnih kućnih aparata kao što su frižideri i zamrzivači, mašine za pranje veša, klima uređaji, bojleri, kuhinjski aparati, mali kućni aparati i inovativna rješenja za dom.

#10 Meituan
Prihod: 30,3 milijarde dolara
Neto dobit: -3,4 milijarde dolara
Tržišna kapitalizacija: 138,4 milijarde dolara
1-godišnji zaostali ukupni povrat: -19,6%
Berza: OTC Markets

Maloprodajna kompanija vođena tehnologijom, Meituan ima strateški fokus na maloprodajnu tehnologiju i platforma je na jednom mjestu za hranu, transport, putovanja, kupovinu i zabavu.