Jednoglasan zaključak konferencije “Start Me Up”: Poduzetni mladi ljudi su najveći potencijal

0

Konferencija “Start Me Up” je rezultirala sa korisnim savjetima stručnjaka i potvrdila da  mladi ljudi  predstavljaju potencijal koji najviše obećava u razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Događaj kojeg su zajedno organizovali BURCH univerzitet i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) je doveo neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja start-upa. Eric Brotto, poznati ekspert za start-up iz UK i Branimir Muidža, predsjednik Savjeta za strane investicije BiH kao članovi žirija, te Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Edward Ferguson su bili neki od istaknutih učesnika. Govornici i panelisti su uživali veliku pažnju prisutnih učesnika, uglavnom studenata i učenika srednjih škola i dali im uistinu korisne savjete kako da razviju svoj potencijal u pravcu osnivanja start-upa.

Studenti i učenici su imali priliku čuti o iskustvima njemačkog poduzetništva, uspješnim primjerima start-upa, gledištu njihovih kolega, ulozi države i trenutnim akademskim mogućnostima. Dio koji je pobudio najviše interesovanja je bilo takmičenje šest timova učenika i studenata koji su predstavili svoje start-up ideje. Njihove prezentacije i ideje je ocjenjivao stručni žiri, tako da je takmičenje koncipirano kao predstavljanje ispred pravih investitora u start-upe. Oni su svoje projekte predstavljali u veoma kratkim periodima, što je trebalo da ih pripremi za poslovno okruženje nakon diplomiranja. Pobjednički tim je na ceremoniji bio nagrađen prigodnim nagradama.

“Ova konferencija će sasvim sigurno podstaknuti raspravu o start-upima. Nadam se da će o tome pričati uglavnom mladi ljudi, ali i oni koji donose odluke o osnivanju novih biznisa. Uspjeh ovog događaja možemo mjeriti jedino brojem konkretnih ideja i poteza”, izjavio je doc.dr. Nedim Čelebić, prorektor na BURCH univerzitetu i predsjednik konferencije.