Francuska studija: Pampers izaziva rak; Proizvođač: To nije tačno, pelene su sigurne!

0

Svjetska javnost uznemirena je nalazima nedavne studije koju je napravila jedna laboratorija u Francuskoj a u kojoj se navodi da Pampers pelene sadrže hemikalije koje izazivaju rak.

Studiju su prenijeli vodeći francuski mediji poput Le Parisiena, a potom i vodeći svjetski zdravstveni mediji poput Natural Newsa, te brojni drugi.

Prema pisanju ovih medija, studija je pokazala je u popularnim pelenama Pampers ima niz kancerogenih supstanci koje predstavljaju „ozbiljan rizik od raka“. Ironično, ove potencijalno štetne komponente pronađene su u supstancama koje trebaju zaštititi bebinu osjetljivu kožu i spriječiti iritacije.

Jedan od tih sastojaka je petrolatum (vazelin), lubrikant koji je izveden iz petroleja, a koji se povezuje sa izazivanjem raka. 

U zavisnosti od toga na koji način je izveden, on može sadržavati i druge toksične hemikalije kao nus-proizvode, kao što su policiklični aromatski ugljikovodici (PAH), piše Natural News.

natural-news

Ove supstance koje izazivaju rak su iste kao one koje se dobijaju kada se meso sprema na visokim temperaturama, odnosno kada se generira čađ. Ove i druge kancerogene supstance se povezuju s rakom kože, pluća, jetre, mjehura, želudca itd.

S obzirom da su ove pelene veoma popularne i u BiH, BiznisInfo je kontaktirao proizvođača Pampers pelena, koji je demantirao nalaze studije.

“Pampers čvrsto demantira zaključke istraživanja. Potvrđujemo da ne dodajemo PAH u naše proizvode, suprotno tvrdnjama u štampi. Svi sastojci naših pelena su striktno odabrani i procijenjeni sa velikom detaljnošću. Sastojci su u skladu sa strogom evropskom regulacijom Reach, koja osigurava proizvodnju i upotrebu sastojaka”, rečeno je našem portalu.

U izjavi, koja nam je dostavljena preko PR agencije koja zastupa kompaniju “Procter & Gamble”, navodi se da su kliničke testove obavljali naučnici-eksperti i pedijatri kao treća lica sa najvećom ozbiljnošću prije nego što su se proizvodi pojavili na tržištu.

“Kako bi se zaštitila koža beba, tanki sloj losiona je apliciran na unutrašnji sloj naših pelena kako bi se umanjila mogućnost osipa. Osiguravamo da je petrolatum koji se nalazi u losionu u Pampersu pročišćen i potpuno siguran za bebe. Ovo je atestirao doktor i pedijatrijski dermatolog, profesor Daniel Hohl, bivši predsjednik Evropske asocijacije pedijatrijske dermatologije. Sastojci ovog losiona su u skladu sa Evropskim odredbama za kozmetiku i predmet su redovnih pregleda evropskih vlasti za zdravlje”, navedeno je u izjavi.

Inače, kada je riječ o studiji, mediji su najprije objavili da iza nje stoji Francuska zdravstvena asocijacija (ASEF). Ova asocijacija je demantirala da je ona autor studije, već da je njen direktor jednostavno komentirao nalaze studije za Le Parisien. Oni su naveli da je studiju izradila nezavisna laboratorija na zahtjev kompanije “Love & Green”.

(Autor: BiznisInfo)